В болница “Джон Хопкинс” се подготвят за първата органна трансплантация между ХИВ-позитивни донор и реципиент

От лечебното заведение твърдят, че се планира извършването на първата бъбречна и чернодробна трансплантация от ХИВ-позитивен донор на ХИВ-позитивен пациент в САЩ. Според специалистите това ще доведе до нова надежда за живот за заразените с вируса пациенти поради скъсяването на листите на чакащите.

Д-р Дори Сегев, професор по хирургия в Университетската болница „Джон Хопкинс”, твърди че всяка година органите на 500-600 ХИВ-позитивни потенциални донори не се използват, а разрешаването на тези трансплантации би спасило живота на поне 1000 човека.

Това би било най-големия успех в областта на трансплантология за последното десетилетие,” заяви проф. Сегев във вторник.

От 1988г до ноември 2013г., когато президентът Обама подписа закон, позволяващ извършването на подобни процедури, на здравните заведения в Щатите бе разбрането извършването на органни трансплантации на ХИВ-позитивни реципенти.

Този януари болница „Джон Хопкинс” получи разрешение от регулаторния орган UNOS (United Network for Organ Sharing), отговарящ за поддържането на системата за трансплантации в страната. Затова медицинските екипи се подготвят за извършване на процедурата, очаквайки намирането на подходящи орган и реципиент.

По принцип пациенти с ХИВ имат право да получават органи от незаразени донори, като по този начин ще се получи преразпределение в листата на чакащите т.е. ще има по-голям шанс и за кандидатите, които не са носители на вируса. По данни на Джон Хопкинс в САЩ в момента листата включва 122 000 човека, чакащи за трансплантация.

Същевременно пациенти без ХИВ не могат да получават органи от заразен с вируса донор.

Доскоро се смяташе за неоправдано ХИВ- позитивните пациенти да бъдат разглеждани като потенциални донори. През 2013г. обаче със Закона HOPE се премахна тази забрана, датираща от 1988г.- време, в което притесненията относно вируса бяха големи, а познанията- ограничени.

Д-р Дейвид Класен, главното отговорно медицинско лице от Обединената мрежа за споделяне на органи, каза, че възгледите на медицинското съсловие на ХИВ-инфекцията са се  променили много през последните години.

„Никой не обмисляше сериозно на трансплантацията на ХИВ-позитивен реципиент, тъй като се знаеше, че продължителността на живот при тези пациенти е кратка”, каза д-р Класен и добави:

Схващането, че интервенцията при болни от СПИН е оправдана, се появи когато, благодарение на терапията, животът им се удължи значително.

Д-р Сегев обясни, че тъй като досега такива транспантации не са провеждани в САЩ, повечето болнични заведения не са подготвени за тях. Ето защо той очаква, че отначало органните трансплантации между ХИВ-позитивни ще бъдат рядкост, но с времето ще стават все по-чести.

Той допълни, че отначало вниманието ще е насочено към починалите донори. Освен това са нужни и повече изледвания, които да докажат, че трансплантирането на бъбрек от ХИВ-позитивен пациент е безопасно и оправдана.

Оставяйки настрана чисто медицинската гледна точка, възможността за един болен от СПИН човек да стане донор е един вид утеха, твърди д-р Сегев:

Хората желаят да оставят нещо след себе си и да помогнат”, каза той:

„А да бъдеш посоянно съден и да ти се казва, че от теб няма полза, защото си ХИВ-позитивен, е съсипващо. Благодарение на тези трансплантации ще се премахне една стигма от това заболяване.”

Майкъл Каплан, президент на асоциация на болните от СПИН, обясни, че живее с това заболяване от 1992г., както и със захарен диабет тип II от 1980г. Той разкрива, че ХИВ-позитивните пациенти биха били доволни да имат още една възможност за лечение, както и че той самият мисли да провери дали е подходящ за донор:

„Дали ми се иска органите ми да дадат шанс на друг носител на ХИВ? Естествено, че да!”

________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email