Решават съдбата на белодробната болница-паметник на културата в Сливен

МЗ търси нов ликвидатор на “Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести” – Сливен, но близо 120-годишната сграда на болничното заведение, която е и паметник на културата, е вандалски разбита и разграбена информира БНТ.  

От строената през 1898 г. белодробна болница в центъра на Сливен днес е останала само разбитата и разграбена сграда и обраслият с бурени и храсталаци огромен двор, който само напомня, че някога е бил прекрасна градина.

Теренът е ограден с каменна преграда, но достъпът в двора е свободен, защото портата не се заключва. Сградата на болницата е с изпочупени стъкла, със следи по тях от камъните, с които вандалите с удоволствие са ги разбивали, вратата не може да се затваря.

Дъждовете са оказали своето влияние върху покрива, на който са израснали треви и се извисява  дори и дърво. Хората разказват, че в момента сградата приютява само бездомници и наркомани и недоумяват защо държавата е допуснала да се стигне до тази разруха.

Историята на тази достолепна сграда, която е и паметник на културата, крие много превратности. Повече от век тя е била болница, през 2000 г. Държавната белодробна болница е била преобразувана в специализирано болнично заведение, но поддържането й е било много трудно. Дори японското правителство е дарило средства за ремонта й.

“Три години преди да бъде ликвидирана болницата и да бъде затворена, те са направили дарение, с което е ремонтиран покрива, дограмата и мисля, че някакви санитарни помещения на болницата и след три години. Просто е била затворена, след което посолството на Япония е пуснало нота към българското правителство да разбере какво се е случило с тяхното дарение”, разказва Камен Костов, зам.-областен управител на Сливен.

През 2010 г. е взето решение да се ликвидира “Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести”, назначени са ликвидатори, които са имали 8 месеца да я ликвидират. Два пъти с по 4 месеца е удължаван срокът им на работа, но те така и не са я завършили. Сега сградата е с един собственик, а теренът около нея – с друг.

“Болницата е собственост на търговското дружество, чийто принципал е Министерство на здравеопазването. Теренът, който е около болницата, е под управлението на областен управител”, пояснява Костов.

Охрана на болницата е имало само през първите две години след ликвидацията, след това полицията само констатира пораженията след подаване на сигнали, а областна администрация не разполага със средства да охранява двора.

“Скоро с община Сливен предстои да отрежем някои от дърветата там, тъй като те са тополи и са вече много стари и са опасни за хората, които минават. Преди няколко години имаше буря, която събори едно дърветата върху оградата, дори едно от тях падна върху кола, която е паркирала на булеварда. Просто изчакваме да видим какво ще е решението на министерството, какво решение ще вземат със сградата”, обяснява заместник-областният управител.

Представителите на държавата и на общината в Сливен обмислят каква да бъде съдбата на сградата след юридическото приключване на ликвидацията.

“Там е добре да се направи нещо, което да бъде с висока стойност за обществото, някаква обществена сграда, която да допринася за развитието на общността”, казва още Костов.

Дворът на болницата е с площ 27 дка. Друг такъв голям свободен парцел в центъра на Сливен не е останал. Хората се надяват да се намери най-вярното решение за какво да се използва градината и да се съхрани вековната сграда.

Източник: БНТ

________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email