Медици от Русе настояват бременността под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Лекари от Русе предложиха бременността на момичета под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана и да не се допускат раждания на тази възраст.

Повод за предложението на медиците да се носи наказателна отговорност и от момичетата, които раждат, преди да са навършили 16 години, стана случай от 1 февруари, когато 14-годишно момиче, бременно в деветия месец, решило да си ходи у дома без лекарско разрешение.

Невръстната за Родилното отделение пациентка имала контракции и затова медиците преценили, че не може да напуска болницата. Тя обаче много искала да се прибере у дома и затова отворила прозореца на четвъртия етаж на гинекологичното отделение и се опитала да слезе по алуминиевата декоративна решетка, но се подхлъзнала и паднала върху козирката на втория етаж на сградата.

След преглед в болницата лекарите пристъпили към Цезарово сечение и се родило здраво момченце с тегло 2.200 кг. Майката се отървала само със счупена ръка.

Въпреки че този случайе свършил благополучно, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на МБАЛ- Русе д-р Георги Хубчев изрази мнението си на медик, който е наясно с физиологията и психологията на жените във всички възрасти:

Трябва да се вземат много сериозни мерки по отношение на законодателството, което да инкриминира тези бременности поне под 16-годишна възраст. Това са деца – неукрепналата нервна система, детски начин на мислене. След като е криминално един възрастен да има интимни отношения с 14-годишна, за какво приказваме да бъдат бременни.”

През миналата година 8 момичета на възраст под 16 години са родили бебетата си в Русе. Три пъти повече са тези, които са в границата 16-18 години. По смисъла на закона те всички са деца.

“Предимно са без образование. Повечето от тях са ходили в началния курс, а други изобщо не са ходили. Родителите са неграмотни, от там и децата са неграмотни“, обясняват служителите на социалните служби.

________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email