Днес е професионалният празник на стоматолозите

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Днес, на 9 февруари празнуваме Световния ден на стоматолога. Професионалния празник на зъболекарите се отбелязва на деня на Св. Аполония (St. Apollonia), дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божествения император.

Аполония е била подложена на тежки изтезания за отказ от християнството, но момичето не трепнало пред лицето на смъртта. Тя  помолила да я развържат за да коленичи. Когато я развързали, смелата жена сама се е хвърлила в огъня. Това се е случило на 9 февруари 249 година.През 300 г. Аполония е канонизирана като светица. 

Любопитен факт е, че древните стоматолози използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това неочаквано откритие направили учени от САЩ и Франция.

Проучвайки намерените в Пакистанската провинция Белуджистан останки от хора, живяли 7 – 5,5 хиляди години пр. Хр, те намерили в някои зъби почти перфектно направени каналчета с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на древните зъболекари доказва и фактът, че в някои случаи са лекувани труднодостъпни зъби, при това един от направените отвори се е намирал от вътрешната страна на зъбната редица.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email