Лекарите и учителите са сред най-честите жертви на насилие

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Работещите в сферата на здравните грижи и образованието са сред най-честите жертви на насилие- повече от 1000 медици и учители са подлагани на агресия всяка година, съобщава в. „Телеграф“, позовавайки се на информация от МОН и МЗ.

Според данните, нападнатите екипи на Спешна помощ за изминалата 2015 г. са близо 50, като най-често те са завършили с изпочупени стъкла и други нанесени материални щети по линейките. 10 спешни медици са били удряни от недоволни пациенти, а други 30 е трябвало да изтърпят псувни и закани за саморазправа.

Все пак от МЗ отчитат сериозен спад в агресията спрямо спешните медици, най-вече заради практиката колите на Бърза помощ да бъдат придружавани от полиция в рисковите райони.

Припомняме, че наскоро пиян пациент наръга лекар от пловдивската Спешна помощ. Медици от УМБАЛ “Царица Йоанна” – ИСУЛ пък предупредих, че ще спрат да дават нощни дежурства в Спешния център, ако не бъдат пазени от полиция. Причината е непрестанната агресия на пациентите спрямо тях и заплахите за саморазправа.

Въпреки немалкото нападнати учители и лекари осъдените за подобен тип престъпления се броят на пръсти, посочва изданието.

От всички нападения над спешни медици миналата година са образувани само десет досъдебни производства, едва две от които са приключили с осъдителни присъди. Едната е в Кърджали с 4 месеца лишаване от свобода ,а другата в Хасково с акт и задържане по указа за дребно хулиганство, уточняват от здравно министерство.

“Крайно време е това нещо да бъде променено, и то в аспекта още по-значими строгости при нападения над дежурни екипи или над отделни лекари в техните кабинети”, коментира за в. “Телеграф” председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

“Вярно е, че държавата криминализира едно такова действие, но до настоящия момент то не е дало особен резултат. Условните присъди очевидно не водят до превантивен ефект”, допълва той. Ето защо БЛС настоява за жива охрана в спешните отделения.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email