У нас работят общо 530 лекари от 53 различни държави

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Българските лекари продължават да търсят реализация в чужбина. За сметка на това се увеличава броят на чуждестранните лекари, които започват работа в нашите болници, съобщава Нова ТВ. По данни на БЛС, 530 медици от 53 държави работят у нас.

Най-много са македонските специалисти- общо 83, следвани от турските и индийските- 60 на брой. Лекарите от Русия се нареждат плътно зад тях-59. Голяма е групата и на сирийците-36 и гърците-34, които лекуват българските пациенти. 

 

По един лекар имаме от Франция, Дания и Австралия. Държавата, в която емигрират най-много български лекари – Германия, е представена само от двама свои медици. Съединените щати и Великобритания имат равен брой специалисти у нас – по пет. 

 

Две войни в две различни точки на света очертават пътя на Елла и Набил към България. Тя е от Северна Осетия, Русия, а той от Сирия. Родителите на д-р Елла Тодорова заминали за България. Тя обаче избрала да остане в родината си и да следва медицина. И д-р Набил Хаят идва у нас неслучайно. 

 

Няколко години по-късно и двамата не съжаляват за избора си. Признават обаче, че са имали колебания дали да лекуват у нас. Въпреки плановете да продължат  професионалния си път на наша земя и двамата са критични към здравната ни система. Единодушни са, че има много какво да се желае. 

 

И ако Елла и Набил са избрали да лекуват българските пациенти, то стотици други наши лекари търсят реализация зад граница. През миналата година повече от 500 медици са поискали сертификат за работа в чужбина от Българския лекарски съюз.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email