Специалистите по заразни болести у нас работят срещу мизерно заплащане

Наскоро здравният министър Петър Москов успокои, че разпространението на зика вирусът се проследява и че българските власти са в постоянна връзка с колегите си по света. Проблемът у нас обаче е, че вече почти няма специалисти, които да се справят с подобни опасни инфекции. 

Съдбата на 10 000 пациенти на година е в ръцете на специалистите, които работят в Националната референтна лаборатория за ХИВ и СПИН, където пристигат пробите от цялата страна. Работата е отговорна и рискова, а в замяна здравната система се отплаща на специалистите със заплата, колкото на една чистачка. В подобно положение са и колегите им, които ни пазят от опасните инфекции.  

Всяка от тези проби представлява отделен човешки живот и човешка съдба”, разказва пред Нова ТВ доц. Ивайло Алексиев..

“Гледаме да го направим възможно най-безопасно”, но винаги съществува риск”, добавя една специалистките,работеща в лабораторията. 

На въпроса как живее един човек на 28г с 365лв заплата, тя отговаря: 

“Живея с родителите ми все още, тъй като нямам финансовата възможност да се изнеса. “

Когато специалистите ни са на изчезване, страната става много уязвима.“, казва доц. Тодор Кантарджиев, и добавя:

“Извинявайте, но тези хора, които рискуват собственото си здраве и здравето на семействата си, работейки с най-опасните в държавата инфекции, трябва да имат прилично заплащане и да бъдат мотивирани да работят.”

Едно погрешно движение и собственият ти живот може да се преобърне завинаги. Винаги съществува риск, а цената и отговорността обаче е минимална – чисто 365 лева. 

Ивайло Алексиев – доцент с докторска степен и специализация в Съединените щати. Заплатата му е 900 лева. Задържа го единствено любовта към работата и това, че се занимава с нещо важно. 

“Върнах се, защото смятам, че има нужда от експерти. Смятам, че мога да предам познания, които съм натрупал в годините, на своите колеги”, обяснява доц. Алексиев.

От МЗ твърдят, че през последната година са увеличили парите в най-критичните сектори. Сред тях обаче не попадат хората, които ежедневно държат вируса на СПИН в ръцете си. От ведомството все пак обещават да помислят да увеличат бюджета на Центъра по заразни и паразитни болести.

Не може държавата ни да е заплашена от някакви каквито и да е заразни заболявания заради заплати, това категорично няма да го допуснем.“, заяви зам. министър Ваньо Шарков. 

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email