У нас има недостиг на общопрактикуващи лекари и педиатри

От 38 334 активни болнични легла в страната, над 3000 са излишни, показва първоначалният вариант на националната здравна карта, изготвена по идея на  министър Петър Москов, съобщава Дарик.

След като картата влезе в сила обаче няма да се закриват всички излишни болнични легла, тъй като някои от тях ще бъдат трансформирани в такива за продължително лечение. При представянето на картата здравният министър заяви категорично, че общопрактикуващи лекари и педиатри няма да се съкращават.

Педиатрите в България са с 405 по-малко от необходимите, за да отговорят на реалните нужди на населението. Общопрактикуващите лекари пък са с 437 души под необходимото, показва проектът за Националната здравна карта, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане.

Това означава, че лични лекари и педиатри няма да се съкращават, а ще се търсят начини да се стимулира увеличаването на техния брой.

Според картата страната ни има остър дефицит на лекари в доболничната помощ, заради което не се предвижда нито тяхното намаляване, нито намаляване на броя на заведенията за доболнична помощ.

Министър Москов застана зад идеята на БЛС да се увеличи финансирането на доболничната помощ за прегледи, специализирани изследвания и направления, като обеща с 40 млн. лв. повече за целта тази година.

Според министъра при допълнителното финансиране вече направленията за специалист би трябвало да стигнат.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email