Обединеното кралство даде разрешение за първата генетична модификация на човешки ембрион

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Възможно е първите генетично модифицирани човешки ембриони да бъдат създадени в рамките на месеци, след като британски изследователи получиха разрешение да извършат процедурата, информира журналът Nature.

Британският регулатор HFEA е одобрил заявката на Кати Ниакън, биолог и специалист по стволови клетки в Института “Франсис Крик” в Лондон. Тя ще може да изследва ембрионите в продължение на 14 дена единствено с научни цели, използвайки геном- променящата техника за CRISPR–Cas9.

Имплантацията на генетично модифицираните ембриони на жени е забранено. Изследването на Ниакън има за цел да идентифицира гените, които имат решаваща роля в първите дни след оплождането.

Решението е приветствано от Института “Франсис Крик”, но е посрещнато с притеснение от учени, разтревожени, че бързото развитие на генетичната модификация изпреварва разглеждането на етичните последици.

Ниакън и екипът й ще използват ембриони, дарени от двойки, преминали процедура на ин витро оплождане, за да изследват развитието на оплодената яйцеклетка от една клетка до приблизително 250 клетки. Целта на проучването да внесе ясното за причините за спонтанни аборти при някои жени, както и да се разработят по-ефективни терапии за безплодие чрез конвенционални медицински методи. 

Ниакън ще използва CRISPR-Cas9, за да активира и дезактивира гени в раннитеетапи на развитие на човешкия ембрион. След това тя ще изследва ефектите на модификацията върху развитието на клетките, които формират плацентата.

Съществуват опасения, че промени в ДНК на ембрион биха могли да причинят непознати досега алтерации, които да се предадат на следващите поколения. Освен това, част от ученитет се опасяват, че такива експерименти може всъщност да са етап към създаване на бебета по поръчка.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email