Д-р Адам Персенски: Няма да има закриване на центрове за психично здраве

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Няма да се закриват центрове за психично здраве, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски пред bTV. По думите му те са връзката между лежащо болния и амбулаторния пациент – те дават възможност болните да се лекуват, без да са изолирани.

Според д-р Персенски проблемът е в това, че от 2010 г. насам центровете за психично здраве са започнали да увеличават броя на леглата за лежащо болни. По този начин, от една страна, са нараснали разходите за тях, а от друга, се е достигнало до фрагментация на лечението на психично болните.

Освен това, той добави, че в новата методика, която трябва да е готова до края на февруари, ще са отделени повече средства и внимание за диспансерното наблюдение на пациентите.

По думите му първоначално заложената връзка между амбулаторното лечение и постъпването на психиатрично болните в болница – диспансерното наблюдение – е изпуснато.

От МЗ се опасяват, че увеличеният брой на лежащо болните отчасти се дължи на използването им като приюти за болните. По думите на зам.-министъра здравното ведомство няма намерение да спести пари с предложените промени, сумата, отделена за центровете за психично здраве, е същата.

Предложените промени са повече средства да се отделят за диспансерното лечение на пациентите. Те ще бъдат хоспитализирани само ако състоянието им го налага.

За нас е важно лечението им след острия стадий – поддържащото им лечение – т.е. кой ги наблюдава и следи те да си приемат лекарствата и да намалеят острите им пристъпи“, каза д-р Персенски и допълни, че няма да има орязване на средствата. Още повече, средствата, които центровете за психично здраве ще получат, са повече тази година в сравнение с миналата.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email