МЗ: Засега рискът от разпространение на зика вирусът у нас е малък

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

МЗ излезе с мерки срещу разпространението на вируса Зика, съобщава Дарик. 

Още миналата седмица министър Петър Москов е изискал доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради разпространението на вируса в Южна Америка.

На този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Причината е сезонът, през който на европейския континент няма комари, става ясно и от анализ на Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм.

Въпреки това заради връзките на страните от ЕС с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването. По тази причина се въвеждат и някои превантивни мерки.

Една от тях е да продължи да се следи ситуацията в Латинска Америка и да се подава на населението точна и балансирана информация, като се избягва създаването на паника и страхове.

Друга мярка предвижда чрез системата на РЗИ да се организират срещи с общопрактикуващите лекари и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни.

Освен това е предвидено и да се изготви указание до Сдружението на общините за нуждата от навременно провеждане на обществени поръчки за организиране на дезинсекция, като се работи под контрола на специалисти-биолози.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email