Д-р Кристина Чачева: Ако не помогнем на хората, защото искаме пари, ще бъдем доста жалки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В България може би ще има едно-две-три такива деца на година, ако не им помогнем, защото искаме пари, заяви BTV д-р Кристина Чачева, провела операцията на бебе още в утробата на майка му.

Бебе, което е било в много тежко състояние поради голям излив в белите дробове, е било оперирано вътреутробно в 26-а гестационна седмица в частна болница в София, съобщиха оттам. След успешната манипулация Християна е родена преждевременно, но в много добро състояние на 17 декември 2015 г.

Операцията се прави за първи път у нас, а детето вече е с родителите си.

При редовен преглед медиците разбират, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години.

Д-р Чачева се отказва от хонорара си за операцията, защото цената била непосилна за семейството. Тя допълни, че никога не е имала съмнение, че интервенцията ще има добър резултат. „Решихме, че е възможно да го направим”, каза тя.

По думите й тази операция е толкова рядка, че няма цена. „Това е високотехнологична процедура и само един дрен струва 600 лева”.

Д-р Чачева е специализирала медицина в Германия, но казва, че вкъщи човек тежи най-добре на мястото си. „Със сигурност в Германия няма толкова неуредици в здравеопазването и заплащането, но и тук трябва да се случват такива неща”, смята тя.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email