Д-р Адам Персенски: Националната здравна карта няма за цел да закрива болници.

Няма да има драстично съкращаване на болничните легла и намаляване на бюджетните на лечебните заведения, увери заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски. Националната здравна карта определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район на страната.

Проектът за нея се представя от МЗ, като утре ще мине през Висшия медицински съвет, а по-късно министър Москов ще го представи и пред медиите.

Д-р Адам Персенски увери, че Националната здравна карта няма за цел да закрива болници. По думите му в момента в България има 38 000 легла за активно лечение, което е почти два пъти повече отколкото е европейският стандарт. Докато в Европа на всеки 100 000 души има 4 легла за активно лечение, у нас те са 7.

Според Здравната карта обаче една част от леглата се трансформират за продължаващо лечение, като за първи път се въвежда стандарт запродължаващо лечение при инсулт, инфаркти и хирургична интервенция. Досега престоят на такива пациенти беше кратък и след рехабилитацията оставаха на домашно лечение.

Необходимостта от такава клинична пътека е свързана с тенденцията на застаряване на населението както у нас, така и в Европа.

По-сериозният проблем на болниците, Персенски формулира като липса на кадри и специалисти, и съответно възможността да предоставят качествено лечение на пациентите.

Според опасенията обаче на работещите основно в общинските болнициЗдравната каса вече няма да е задължена да финансира всички болници и така те ще бъдат затворени.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email