Парамедиците у нас, все още не могат да практикуват професията си

Хората преминали курс на обучение за парамедици у нас, все още не могат да практикуват професията си, съобщава bTV.

Любомир Петров е завършил курс на обучение за парамедик. Тъй като не може да бъде назначен по специалността е избрал да работи като дороволец в спешната помощ без заплащане. „Има нужда от постоянна практика и надграждане – не става със стоене в къщи и четене на книги само”, смята Петров.

От Асоциацията на работещите в спешната помощ обясниха, че няма утвърдени държавни образователни изисквания за парамедици. Няма и яснота кога ще бъдат отпуснати щатни бройки за такива специалисти в извънболничната спешна помощ, а системата има нужда от още кадри.

“Самият факт, че в системата работят пенсионирани лекари говори, че системата страда от дефицит на хора, самият факт, че колегите ми полагат много извънредни дежурства показват, че не достигаме да си попълваме месечния график”, поясни Десислава Каталиева от Асоциация на работещите в спешната помощ.

От здравното министерство обясниха, че след като образователното утвърди държавни образователни изисквания за придобиване на професията „парамедик”, то ще направи нужните промени, така че хората с тази квалификация да могат да работят по специалността си.

А от образователното ведомство не отговориха на въпроса кога може да се случи това. До тогава Любомир планира да практикува професията си в чужбина, защото се надявам нещата там да са доста по-уредени.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email