Разясниха системата за определяне на трудоспособност

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Нова система ще смени старите процедури за определяне на степента на инвалидност. Всеки пациент ще получава код, след като премине през медицинска експертиза, съобщава в. “Новинар”.

Този код е носител на информация какво е заболяването, как е развито и каква функционалност има организмът.

Това съобщи социалния министър Ивайло Калфин, който обясни как ще изглежда новата схема за отпускане на инвалидни пенсии.

Според него кодът ще бъде максимално обективен, като за основа ще се вземе класификация на СЗО от 2001 г., която ще бъде адаптирана към ситуацията в страната.

Припомняме, че от МЗ обясниха, че ТЕЛК ще бъдат закрити и ще се извършват две експертизи – медицинска и социална.

По думите на министър Калфин промяната има за цел все повече хора с увреждания да могат да се върнат на работа, а подходът ще е в преценка не какъв процент е увреждането, а колко работоспособен е човекът.

След като получат медицинска експертиза, пациентите ще трябва да преминат през т.нар. социална комисия. За децата с увреждания и пенсионерите тя ще бъде към Агенцията за социално подпомагане, а за хората в трудоспособна възраст – към НОИ.

В нея ще участват медицински специалист, представител на НОИ, специалист по трудова медицина, както и експерти от социалните служби.

Именно тук ще се решава дали дадено лице ще получи инвалидна пенсия и дали ще може да се върне на същото работно място.

Ако не може да остане при същия работодател, лицето ще се насочва към Агенцията по заетостта за преквалификация и допълнително обучение или ще бъде зачислено към програма на НОИ на рехабилитация.

Комисията ще има право при основателни съмнения да поиска допълнителни изследвания.

Освен това болничният за временна нетрудоспособност ще бъде увеличен от 6 месеца на една година. Калфин даде срок до лятото за внасяне на предложенията в парламента.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email