МЗ организира търг за ваксини в понеделник

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Следващият понеделник- 1 февруари, МЗ ще обяви нов търг за доставка на ваксини за осигуряване изпълнението на имунизационния календар през тази година. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол.

Д-р Москов поясни, че има ваксини за задължителните имунизации до април, а за част от останалите необходими препарати е сключено рамково споразумение за доставка.

Той изтъкна, че през изминалите две години има проблем с доставките на ваксини и поради “безотговорно отношение” на фармацевтичните фирми, които не участват в търговете. Министър Москов напомни, че през 2014 г. на обявения търг поради неявяване са прекратени 8 от включените обособени позиции, включително за петкомпонентната ваксина.

През 2015 г., въпреки че е подготвена процедура за рамково споразумение за 48 месеца, отново доставчиците не са се явили и са прекратени 8 от 18 обособени позиции, сред които за четири-, пет- и шесткомпонентните ваксини. Другите необходими ваксини са доставени.

Д-р Москов припомни, че през лятото на 2015 година е доставено дарението от Турция на петвалентна ваксина, а през октомври е била обявена нова процедура по прекратените позиции. В края на миналата година са доставени 36 050 бр. от четиривалентната ваксина, 71 150 от петвалентната и 20 хил. от шествалентната ваксина за неимунизирани и непълно имунизирани през 2014 и 2015 г. Ваксините са раздадени на районните здравни инспекции.

Освен това той посочи, че в края на декември е одобрено и споразумение за дарение на нови 40 хил. петкомпонентни ваксини от Турция , а при необходимост МЗ ще търси и други варианти за снабдяване.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email