Здравната каса ще продължи да заплаща 3 лекарства за онкологични заболявания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

НЗОК ще продължи да финансира три лекарства за злокачествени заболявания и едно за лечение на рядко заболяване, след като проведе  допълнително договаряне с фирмите за отстъпки, това съобщи за БНР подуправителят на Касата Иванка Кръстева.

Така ще се обезпечи лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, както и лечението на едно дете с рядко заболяване. Един от препаратите, предназначени за редки заболявания, заплащани досега от НЗОК,  ще се поеме занапред от Фонда за лечение на деца, допълни Кръстева.

Медикаментите бяха отпаднали от Позитивния лекарствен списък по различни причини.

Решението на Надзорния съвет е продиктувано от желанието да се осигури безпроблемно терапията на пациентите и да се избегне стресът от евентуална промяна в лечението им, каза Иванка Кръстева:

“Последните седмици се обсъждаше доста противоречива информация, свързана с лекарствата, които ще отпаднат от реимбурсиране. След като Надзорният съвет ни разреши да проведем допълнително договаряне, ние приключихме с него и фирмите се съгласиха, и предстои подписване на допълнително споразумение. Тези лекарствени продукти няма да отпаднат от реимбурсиране.”

Кръстева бе категорична, че болниците нямат право да искат пари от пациентите си запрепаратите, включени в Позитивния лекарствен списък:

“Тези лекарствени продукти са част от лечението и касата го заплаща. Болниците нямат право да търгуват с лекарствени продукти, те нямат регистрирани аптеки за свободна търговия или търговия на дребно. Болниците разполагат само с болнични аптеки, които са и или на място в лечебното заведение, или по договор с друго лечебно заведение, което има регистрирана болнична аптека.”, заяви тя.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email