Без IELTS – работа за лекари в Англия! Как да направите кандидатурата си успешна?

Светослав Павлов, 0988 921 784 (за въпроси и работа във Великобритания) 

svetpavloff@harmonyworksrecruitment.co.ukwww.harmonyworksrecruitment.co.uk

Работата в друга страна е процес, който отнема време, както за вземането на решението, така и за проучването и подготовката. През последните години желанието на български лекари да работят в чужбина се увеличава. Проблемът в България не е само в заплащането, въпреки че той е основен, а и в липсата на правила и стандарти, които да се спазват.

Ситуации, в които се пестят материали основно от по-малки болници, но за съжаление, дори от университетски болници, водят до абсурди като например: абокати да не се сменят по 5 дни, да се правят манипулации без ръкавици, а  за съжаление – и редица много по-сериозни пропуски.  

Основна разлика при работата във Великобритания, която и лекари, и медицински сестри/братя споделят, е стриктното спазване на правилата до детайли, считани в България за маловажни дори във водещи Университетски болници.

Цялостната организация и маниер на работа в лечебните заведения във Великобритания са различни като се започне от най-видимата разлика, че обикновено лекарите взимат кръв и правят интравенозните манипулации и се стигне до това, че за всяко нещо си има трейнинг, процедура и ред. Специализанти анестезиолози и донякъде хирурзи споделят, че са пускани в „дълбоката вода“ да водят тежки операции в България от първите месеци.

Млади лекари се оплакват, че ако  в България нямаш познати, много често и не те учат особено за оперативната дейност и обикновено гледат да прескачат обученията. Има разлики и по отношение на по-модерното медицинско оборудване във Великобритания, в начина на издаване на направленията към консултанти, в начина на взимане на информирано съгласие от пациентите, в използваните медикаменти и др.

Основните проблеми при започване на работа във Великобритания са свързани с подготовката и кандидатстването за работа: неумение на огромната част от лекарите да напишат детайлно и точно CV, както и да оценят значимостта на детайли, свързани с владеенето на езика. Регистрацията в GMC (Лекарския съюз на Великобритания – General Medical Council) без license to practice, обикновено означава плащането на годишен членски внос и невъзможност да се работи.

Затова съветваме лекарите да получат предложение за работа и тогава да започнат регистрацията или да издържат тест по IELTS с резултат не по-нисък от 7,5. Има малък брой британски частни работодатели, които съгласно процедурата, посочена от GMC тук http://www.gmc-uk.org/doctors/registration_applications/24985.asp,  гарантират пред GMC за достатъчното владеене на английския език от българския лекар, така че български лекар може да започне работа в Англия и без да се явява на изпит по IELTS.

На практика това означава, че лекарите могат да започнат работа с ниво на владеене на езика B2, както в Германия, а не доста по-високото ниво от IELTS  7,5, което се равнява на ниво между C1 и C2.   Защо проверката за знанието на езика стана задължителна може да прочетете тук “Почти половината лекари от ЕС, търсещи работа във Великобритания, не знаят добре английски”. 

Д-р Убани, германски лекар от нигерийски произход, е дал в извънработно време на пациент доза успокоително в 10 пъти по-голяма от максималното допустимо количество, което води до смъртта на пациента в Англия.

Има значителна разлика в организацията на работата и затова провеждането на интервюто за работа с британски работодател е различно от това с български работодател. Първата задължителна стъпка е доста детайлно CV за българските стандарти.  

Само 1 от 20 лекари е подготвял сам детайлно CV от поне 5-6 страници, без грешки, подредено и форматирано по подходящ начин. При почти всички лекари се налага значителна, често и цялостна промяна на CV. Английските работодатели използват различни темплейти за CV, които често са интегрирани със софтуера им. CV-то не само трябва да посочи опита на лекаря в детайли, но и често трябва да има точна бройка на извършваните процедури по месеци и за цялата кариера като лекар.

Детайлите са важни и за застрахователя. Застраховката професионална отговорност е задължителна. Например работата като анестезиолог в КАРИЛ на ВМА и работата като анестезиолог в болница основно с ортопедични операции, ще означава значителна разлика в месечния брой на централните венозни манипулации, интубираните пациенти и т.н.

И ако това е ясно за нас в България, по никакъв начин не може да е ясно за английския работодател, който наема на работа лекари от почти цял свят. Затова детайлите като основни процедури и техният брой, патология и диагнози, брой легла в отделението, брой лекувани пациенти средно на ден и месец са задължителни.

Липсата на детайли в CV–то на практика доведе и до леко абсурдната ситуация вече 5 лекаря, които са кандидатствали при определен работодател и не са били одобрени, след това с наше съдействие и подготовка да получат работа при същия работодател.

Често в CV има и фрапантни грешки. Например анестезиолог посочва средно по 5 интубирани пациента на седмица и изведнъж за цялата си кариера пише 100 000. При 10 години работа дори да работи по 365 дни в годината не може да има толкова много процедури и софтуерът веднага хваща несъответствията.

Лекар със специалност от 20 години посочва, че работи като SHO и никой в Англия не може да разбере как става това. 1 кардиолог посочва 1 000 000 ЕКГ!! за кариерата си, друг направо пропуска и не посочва нито едно!

Основни грешки по време на интервюто с работодател са:

–      Неподготвеност и незнание на детайли по време на интервютата:

При първо интервю – незнание на детайли за вида работа. Британските работодатели очакват от лекарите, които сериозно обмислят възможността за работа в Англия, да са се запознали подробно с изпратената преди интервюто информация;

При последващи интервюта – неподготвeност и незнание на информацията, пратена след първото интервю като клинични ръководства или Good medical practice ръководство на GMC;

–      Недостатъчно любезно отношение. Добре е по време на интервюто поне няколко пъти да използвате думи като Thank you, I appreciate и т.н. Например: „Thank you for having an interview with me” в началото и в края: „I am grateful for the interview we have just had”; Български лекар в частна болница в Англия близо 2 месеца не поздравяваше с “Добър ден” като влизаше в стаята на пациент, което е доста странно и грубо за британска частна болница;

–      Непрофесионално изглеждаща среда на видеоконферентната връзка и неподходящо облекло при face to face interview.

Фирмата за подбор на персонал, която ще Ви съдейства за работа, ще Ви помогне с:

–      Написването на достатъчно детайлно CV и корекция на грешките в него;

–      Интервюта-репетиции с британски колеги още преди да имате интервю с работодател;

–      Подготовката на документи и съдействие при регистрацията в GMC;

– Организиране на интервюта с работодатели, които ще ви предоставят квартира и наистина ще ви съдействат за изкарването на банкова сметка и National Insurance number.

За разлика от България наемането на квартира е много трудно без определени документи, за които се изисква бързо съдействие от работодателя. За банкова сметка, на която да получавате възнаграждението, в повечето случаи се изисква интервю в банката и няма нищо общо с българската практика да се влезе в първата банка и за няколко минути да се направи банкова сметка. Работодателите, с които ще имате интервюта, наистина ще ви съдействат в рамките на дни да имате всички необходими документи.