СЗО повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

СЗО повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика, който генералният директор Маргарет Чан определи като потенциално пандемичен. Здравната организация свика извънредна среща за 1 февруари, а по-рано излъчи екип за спешна реакция. 

Миналата година вирусът беше открит в Южна Америка, където сега се разпространява експлозивно. До настоящия момент са регистрирани случаи в 23 държави в региона. Нивото на тревога е изключително високо.

В понеделник експертна група ще реши дали да започне кампания срещу зика, подобна на глобалното предупреждение при ебола. 

Американски учени призоваха СЗО да се поучи от уроците с вируса ебола и да вземе спешни мерки за овладяване разпространението на заразата, за да не се стигне отново до ненужната загуба на хиляди животи.

Професор Костин от университета на Джорджтаун заяви следното:

Комарът, който пренася вируса зика, се среща навсякъде по света. Международните пътувания вече са много интензивни – от Латинска Америка, Бразилия към Европа и Съединените щати. Така че прогнозирам появата на много нови случаи на заболяването.”

Вирусът е намерен за първи път у маймуни през 1947 година в Уганда, но е почти неизследван, тъй като досега не се смяташе за опасен за хората. Симптомите на зика са подобни на грипа, но у бременни жени зика причинява сериозни малформации у плода, най-вече микроенцефалия или недоразвит мозък.

Вирусът предизвика паника в Бразилия, където заразените са хиляди. Американските учени прогнозираха, че разработването на ваксина може да отнеме десетилетие. 

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email