МУ- Варна ще отбележи Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Медицински университет – Варна ще отбележи Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка от 25 до 31 януари 2016 г. с изложба и информационни материали в централната библиотека. Идеята на начинанието е да се повиши информираността за това заболяване и средствата, чрез които то може да бъде предотвратено.

Информационен щанд в сградата на централната библиотека представя тематична колекция от книги, периодика и статии на български, английски и руски език, свързани с рака на маточната шийка – второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените след рака на гърдата.

Събитието е организирано с много ентусиазъм от служителите в библиотеката, които освен изложената научна литература са поканили студенти, експерти и преподаватели от университета да споделят опита си и превенцията при заболяването. Освен това, експерти от МУ-Варна, специализирали във Великобритания ще разяснят методите за превенция и профилактика.

На 28 януари 2016 г. (четвъртък) от 15:00 ч. в читалня “Учебници”, студенти от специалност Медицина ще направят кратка презентация на тема “Рак на маточната шийка”, която ще бъде последвана от отворена дискусия. 

Ракът на маточната шийка е предотвратимо онкологично заболяване, но въпреки това в България всяка година заболяват над 1000 жени и умират около 400. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.

Данните за 2015 г. сочат 1 105 новодиагностицирани случаи с рак на маточната шийка. При ранно диагностициране ракът на маточната шийка може да бъде напълно излекуван. Той може да бъде установен при редовен гинекологичен преглед с цитонамазка.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email