Д-р Станимир Хасърджиев: Здравната вноска у нас трябва да се увеличи

Необходимо е увеличение на здравната вноска, заяви прес радио „Фокус” д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той твърди, че в момента страната е в състояние на финансов недостиг и разгромена здравна система.

“Факт е, че в България здравната вноска е най-ниска и в момента всички ние берем плодовете на тази ниска здравна вноска, а именно лошото и скъпо здравеопазване. Колкото е по-ниска е здравната вноска, толкова по-голямо е доплащането в болница и изнудването на пациенти“, каза д-р Хасърджиев.

Спред него по препоръка на всички световни институции и на Европейската комисия, държавите трябва да създадат такива системи на здравно осигуряване, които да генерират повече пари в системата от здравни вноски.

„Това ще стане за сметка на намаляване на доплащането, тоест за по-евтини лекарства и за отпадане на доплащането, когато човек влиза в болница“, поясни председателят на Националната пациентска организация.

Д-р Хасърджиев уточни, че повишаването на здравната вноска трябва да гарантира на българските граждани, че здравната система ще се подобри и ще отпаднат всички доплащания, които в момента се извършват нерегламентирано. Той допълни, че е недопустимо едно здравноосигурено лице да отделя стотици левове за лекарства и да доплаща за избор на екип в болница. Тази система е характерна за Азия и Южна Америка, но не и за Европа, настоя д-р Хасърджиев.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email