Здравният министър иска промяна на заплащането за болниците чрез „средна претеглена стойност на пациента“

Заплащането на лечебните заведения ще се определя от „средна претеглена стойност на пациента“ заедно с коефициент, стана ясно от думите на  д-р Петър Москов на последното заседание на парламентарната здравна комисия.

Д-р Москов обясни, че новата методика на финансиране на лечебните заведения все още е в процес на разработване. По думите му, в момента тя се обсъжда с експертите на БЛС, като от страна на съсловната организация среща разбиране, пояснявайки: „Не казвам съгласие“.

За получаването на „средната претеглена стойност на пациента“ ще се взимат под внимание няколко момента. На първо място това е цената на всяка клинична пътека, по която работи дадена болница и броя на преминалите по нея болни.

Всичко това е разделено по общия прием на пациентите в болницата. Да кажем има 100 000 преминали пациента през тази болница. Това дава средната стойност на един пациент, който болницата е приела“, разясни д-р Москов.

Той твърди, че няма да има значение каква е конкретната цена на една пътека – 300 лв. дете с пневмония или 1000 лв., за човек с ортопедично заболяване, защото след изчисленията „средната претеглена стойност на пациента“ за дадената болница може да бъде условно 1000 лв. Той заяви още:

„Това трябва да има обаче към себе си и своя коефициент. Тази средно претеглена стойност трябва да бъде умножена по коефициент, положителен и отрицателен. Там където тези средно претеглени разходи на пациента са по-високи обективно, защото 20 човека дежурят нощно време и ме посрещат, когато имам нужда, има консумативи, има апаратура, има кръвен център, има хиляди неща, с които лекарите са запознати, там коефициентът от тези 1000 лв. средно претеглена стойност става 1100 или 1200 лв.“

Министър Москов добави, че на други места, където част от изброените фактори липсват, стойността ще бъде под условно зададените 1000 лв. Според него това е начинът структуроопределящите лечебни заведения да престанат да гълтат вода за сметка на малки бутикови места, които в момента са много печеливши.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email