Д-р Христо Димитров: Общопрактикуващите лекари планират протест по повод намаления бюджет на НРД за 2016 г

Общопрактикуващите лекари подготвят протест заради намаления бюджет на Националния рамков договор за 2016 година, съобщи пред радио „Фокус” д-р Христо Димитров, председател на областното сдружение на общопрактикуващите лекари във Велико Търново и зам.-председател на РК на БЛС.

В момента се провежда проучване за нагласите на медиците относно Рамковия договор. Предложенията на лекарите за промени в здравната система са внесени в МЗ и Народното събрание, но до този момент няма отговор.

„Участваме формално в работни групи, които уж трябва да изработват тези нови наредби, но нашите предложения просто потъват някъде в камарата с документация в Министерството и няма никакъв отговор на нашите предложения”, обясни д-р Димитров.

Той твърди, че евентуални протести може да се организират след 1 април, когато промените, заложени в Националния рамков договор влязат в сила.

„Не можем да продължим да работим по този безумен начин, защото колкото сме по затруднени с безумни правила, толкова по-трудно се чувстваме полезни за своите пациенти. Не може да ти вържат ръцете и да ти кажат „хвърли малка топка” или „с вързани крака прескочи 10 метра”. Няма как да стане.”, заяви д-р Димитров и продължи:

“Така че очакваме да видим как ще се развият нещата, но мрачната ни прогноза е, че за нашите пациенти ще бъде все по-трудно да получат качествена помощ не поради наша вина, не поради нашето нежелание. Напротив ние имаме огромното желание да си свършим добре работата, но нямаме тази възможност.”

“С всичките обяснения, че сме длъжни, включително и вече да викаме за профилактичен преглед, ние нямаме тази възможност. Средствата, които са планирани за профилактика са половината от необходимите, а ние сме задължени да ги направим на 100%”, допълни той. 

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email