БЛС настоява за преразпределение на бюджета на Касата в полза на извънболничната помощ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Българският лекарски съюз предлага да се увеличат средствата за здравноосигурителни плащания чрез преразпределение на бюджета на НЗОК, съобщи каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

БЛС предлага в бюджета на НЗОК за тази година, който е в размер на 3 204 млрд. лв., да се направи преразпределение, с което да се увеличат средствата за първична извънболнична помощ и за специализирана извънболнична помощ с по 20 млн. лв., за болнична помощ – с 200 млн.лв.

За медико-диагностични дейности средствата трябва да се увеличат с 22 млн.лв., а за високоспециализирани медицински дейности в извънблончината помощ – с близо 2 млн.лв., допълни той.

Освен  това БЛС ще настоява за увеличаването на цените на дейности в областта на имунизациите, майчиното и детското здравеопазване.

Това стана ясно от зам.- председателят на БЛС д-р Галинка Павлова по време на пресконференция днес. 

„По програма детско здравеопазване за профилактични прегледи на деца от 0 до 1 година искаме увеличаване на цената на прегледа от 9 на 10 лв. При профилактични прегледи на деца от 1 до 2 години – от 8 лв. на 9.50 лв. Виждате в какъв порядък сме работили. Тук не става въпрос за голямо увеличение, което да втрещи обществото“, заяви д-р Павлова.

Тя отбеляза, че при децата от 2 до 18 години профилактичния преглед трябва да се увеличи също от 8 лв. на 9.50 лв.

При задължителната имунизация и реимунизация на децата и възрастните исканото увеличение е от 4.50 лв. на 5 лв. Предлага се увеличение на прегледа по програма „Майчино здравеопазване“ от 7 лв. на 8 лв.

Цената на диспансерното наблюдение трябва да се повиши от 9.50 лв., на 11 лв. при пациенти с една диагноза и от 10.50 лв. до 12 лв. при пациенти с повече от една диагнози, предлагат от БЛС. При профилактиката на лица над 18 годишна възраст лекарите искат увеличение на цената на прегледа от 10 лв. на 12 лв.

Според д-р Павлова повишаването на тези цени ще стимулират семейните лекари  да извършват тези дейности.

При СИМП се иска увеличение на цената на първичния преглед от 19 лв. на 20 лв. Вторичният преглед в момента е 9.50 лв., но лекарите настояват да стане 10 лв. Според тях профилактичните прегледи на децата трябва да се увеличат от 9.50 лв. на 10 лв.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email