Специалисти от Испания ще обучават наши медици за координатори по донорство

Като част от проекта „Seeding Live”, включващ три страни: България, Испания и Латвия, лекари от интензивните отделения на 6 водещи болници ще се обучават от испански специалисти за координатори по донорство. Новината съобщи пред БНР д-р Марияна Симеонова, която е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Марти Манялих, експерт по транспантология и преподавател в Медицинския университет в Барселона, обясни, че голям недостатък у нас е дефицитът на хора, обучени да управляват донорския процес.

Ето защо целта на проекта е да бъде създаден модел за действие при донорски ситуации в интензивните отделения в България.

75 – 80 са трансплантациите годишно у нас чрез донорството от починали хора в мозъчна смърт, посочи от своя страна д-р Марияна Симеонова.

Марти Манялих обясни, че българите ще се обучават от най-добрите в областта – испанците, които са лидери по донорски ситуации и брой трансплантации в Европа:

“Анестезиолозите в България имат нужда от необходимата квалификация и това, което испанците ще допринесат, е, че те ще дадат тяхното познание за  организация на отделите за реанимация.”

По програмата ще се обучат медици от “Пирогов”, ВМА, от университетските болници “Света Марина” във Варна, Плевен, Пловдив и Бургас.

Как работят центровете в Испания и как е започнало всичко, разказа Марти Манялих:

“Първата стъпка е това, което ще направим и в България. Още през 1985 година ние обучихме нашите анестезиолози да работят по организацията на органо-донорския процес, това което се извършва от ИАТ. Втората стъпка е свързана с това, че правителствата, както се прави в Испания,трябва да подкрепят болниците във донорските процеси, като осигуряват годишни бюджети за непрекъснати обучения за анестезиолозите и лекарите.”

И още: 

Вие имате много малко хора обучени в организацията на донорския процес. Например – много малко хора са преминали курс в Барселона по управление на донорския процес. И това е  съществена слабост, защото колкото повече са хората , които имате обучени, толкова по-добри резултати ще имате в това да откриете мозъчната смърт съответно правилно да подходите в процеса.”, допълни той.

Целта е да се създаде работещ модел за действие за откриване на донорските ситуации и за реализирането им, посочи още д-р Симеонова и изрази надежда нашите 6 болници да станат в бъдещи центрове и да заработи и онлайн обучение за координатори по донорство.

Около 80 са трансплантациите годишно у нас, а за сравнение лидерът Испания осъществява  1800 донорски ситуации и 450 трансплантации годишно при 45 милиона население.

Манялих уточни, че Испания забранява да се приемат хора от друга страна да се трансплантират при тях:

“Хората, които са граждани на Испания, имат същите права каквито са за испанците. Ние не приемаме хора, които идват от друга страна да се транспрантират при нас, това е забранено,  само гражданите на Испания. Германци, англичани, тези които са граждани на Испания  те могат да бъдат и донори и могат да бъдат трансплантирани.”, завърши той. 

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email