В 12 области в страната има дефицит на кардиолози и на медицински онколози

В дванадесет области на България няма медицински онколози и кардиолози, независимо че нашата страна е в първата петица на болните от рак и на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания, пише в. „Монитор“, позовавайки се информация на БЛС. 

При всяко съмнение за онкологично заболяване общопрактикуващите лекари в Разград и Търговище изпращат пациентите си във Варна. За да бъдат направени съответните онкологични изследвания или за туморни маркери, отново поради липсата на специалисти, пациентите от Смолянско, Кърджалийско, Хасковско и Ямболско отиват в МБАЛ- Бургас или до УМБАЛ- Пловдив. Болните от Видин, Ловеч, Враза и Монтана ходят направо в София или отиват на преглед при онколог в Университетската болница в Плевен.

Истинска липса се усеща при лъчетерапевтите. С изключение на университетските центрове София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Въпреки че инвазивната кардиология в последните години е една от най-предпочитаните специалности в цял свят, заради високите технологии и модерни практики, у нас специалистите са предимно в университетските центрове, а в останалите областни градове са не повече от един-двама. В статията се отбелязва, че няма нито един инвазивен кардиолог във Видин и Смолян.

В Благоевградско пък липсват нефролози и затова пациентите с бъбречни заболявания ходят в Пловдив. Без бъбречни специалисти са още във Видин, Враца, Ямбол и Разград.

В половината страна няма специалисти по обща медицина, 58 на сто от всички тях са в предпенсионна възраст. Освен за кардиолози и онколози истински глад има за лекари от основните специалности – хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология.

Нито един неонатолог няма във Видинско, Врачанско и Търговищко. По един лекар, специалист за грижите за новородените до 20-я ден, има в Ямболско, Монтанско, Разградско и Смолянско.

Във изданието се набляга, че над 600 са незаетите места за медицински сестри в здравните заведения на Североизточна България, позовавайки на изследване на Русенския университет, в който от няколко години се обучават акушерки и медсестри.

В същия регион свободните места за акушерки пък са към 200, сочат данните на Факултета по обществено здраве и здравни грижи във висшето училище. Специално в МБАЛ- Русе в различните отделения има между две и пет вакантни места за медицински сестри. Рекорд по напуснали медсестри бе поставен преди няколко години, когато само за 12 месеца 56 от тях прекратиха трудовите си договори.

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email