Проф. Гудев: Българите имат интерес лекарите да са заможни, но не и алчни

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

“Един лекар трябва да бъде заможен. Българското обществото има интерес да има заможни лекари, но трябва много да се пази от алчни лекари”, сподели философиятаси пред  Дарик радио проф. Асен Гудев, който ръководи Клиниката по кардиология в университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ.”

Според медика, независимо от добрите лекари и добрата апаратура, с които разполагат университетските болници, не трябва да забравяме, че „медицината в наши дни е концерт за оркестър, а не за солисти”.

“Ако някой ми каже “Ама Вие сте много добър специалист, но условията в клиниката, сестрите или санитарите са груби”, това е лош атестат. Медицината в наши дни е концерт за оркестър а не за солисти. Диригентът, разбира се, е важен, но е важно да има добър тим, защото в крайна сметка болестите се случват 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, няма Коледа, няма Великден”, каза професорът.

Той призна, че на младите хора в системата и медицинските сестри заплатите наистина са ниски, но е категоричен, че в крайна сметка има други ценности и стимули.

“Аз винаги съм казвал, че лекарят трябва да бъде заможен. Обществото има интерес от заможни лекари и трябва да се пази много от алчни лекари. Това може да се каже за всяка професия, но за лекарската е изключително важно. Аз не искам, ако на мен или мой близък се наложи да отида при кардиохирург или неврохирург, този човек да получава 800 лева заплата и да се чуди как да си плати сметката за ток. Искам той да мисли за мен. В същото време много бих се пазил от лекар, който ще ми назначи изследване или операция, от която няма нужда само и само да се вземат едни пари”, каза Гудев.

Той призна, че тази философия е лесна като съждение, но вероятно е много трудно да се изпълни.

Според проф. Гудев можем да пречупим тревожните тенденции, които ни пращат на първите места по преждевременна смъртност от сърдечни болести в Европа.

Тук обаче е нужна не само по-добра здравна култура, но и някакъв вид регулация, каквато например бе забраната за на закрити обществени места, подчертава специалистът.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email