Радиолози напускат онкоцентъра в Пловдив за заплати от по 9000 лв

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Осем лекари и медицински работници напускат Лъчетерапевтичния комплекс в Онкологичния комплексен център в Пловдив. За оставките си те са изтъкнали личен мотив, но се предполага, че кадрите изтичат към частни лечебни заведения, които предлагат тройно по-високи заплати. Съвсем скоро онкологичният център в Пловдив беше обновен с нова модерна апаратура за 9 милиона лева.

Радиолог, специализант, три лаборантки и три медицински сестри са напуснали Отделението по радиология в Лъчетерапевтичния комплекс в Пловдив. Според ръководството на Онкологичния център не може да се говори за масово напускане. Твърди се, че кадрите са привлечени от две големи онкологични частни болници – в София и Панагюрище.

Д-р Красимир Вальов – управител на Комплексен онкологичен център-Пловдив: „Става така, че ето – някой се обучава в държавната болница 6 месеца и след това, когато придобие професионални сили и увереност се отклонява в частната медицина“.

Заплатата на радиолог в пловдивския онкоцентър е над 3000 лева, но в частните здравни заведения той получава тройно повече. В добавка частните болници осигуряват и средства за пътни и квартира.

Д-р Вальов: „Сегашният личен състав на отделението, аз ви подчертавам, че ние ще продължаваме да обслужваме пациентите на КОЦ“.

Пловдивският Комплексен онкологичен център обслужва пациенти от три области. Месечно на лъчелечение преминават по около 70 души. Болните няма да бъдат потърпевши от напускането на кадрите, уверяват от общината.

Розалин Петков – заместник-кмет на община Пловдив: „Няма такива притеснения. Работи си радиологията, но е хубаво да намерим още един специалист радиология“.

На мястото на напусналите медицински сестри и лаборантки вече са постъпили нови. Водят се преговори с радиолог от друг областен център да започне работа в Пловдив.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email