Д-р Станимир Хасърджиев: Има напредък в борбата с разпространението на ХИВ/СПИН

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Медицината намери начин да предотврати разпространението на ХИВ/СПИН. Целта може да се постигне, като всеки новодиагностициран пациент веднага започне лечение.Това гласят новите критерии на СЗО и европейските ръководства за започване на антиретровирусната терапия, каза пред в. „Труд“ д-р Станимир Хасърджиев, председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

В момента у нас се следи броят на CD4 лимфоцитите и едва когато нивото им падне под 350/мм3, което може да се случи след години и през това време инфектираният да разпространява заразата, чак тогава лекарите назначават лечение.

„Повратният момент дойде, когато в края на 2014 г. се публикуваха резултатите от голямо международно проучване в Европа, САЩ, Канада, Австралия с над 2000 двойки. Единият от партньорите в двойката е бил ХИВ позитивен, а другият – ХИВ негативен.”, обясни той и продължи:

„Серопозитивните били поставени на терапия и благодарение на нея вирусът в кръвта им бил неоткриваем. Така при нито една от двете хиляди двойки не се наблюдавало заразяване на ХИВ негативния партньор, тъй като позитивният се лекувал. А по време на изследването те са правили секс без презерватив.“

Резултатите от проучването коренно преобръщат научните представи за превенцията на ХИВ-СПИН.

Т.е. най-сигурният метод за превенция на разпространението на инфекцията е лечение на всички носители на вируса“, обобщи д-р Хасърджиев.

Това става причина СЗО да приеме нова стратегия, която е одобрена и публикувана в края на 2015 г., а държавите масово започват да променят критериите си за терапия. Защото който е на лечение, на практика не е опасен нито за себе си, нито за партньорите си или обществото.

Не на последно място терапията съхранява оригиналния имунитет на пациента, не се развива СПИН и другите усложнения.

Големи са надеждите на СЗО, че новите стандарти многократно ще намалят броя на новорегистрираните и ще елиминират епидемията от СПИН, тъй като заболяването ще стане хронично. Радостна новина е, че и нашето МЗ се е заело да промени изискванията за терапия“, допълни д-р Хасърджиев.

Друга важна мярка в ограничаването на вирусната инфекция е регулярното изследване на рисковите групи – хора с много сексуални партьори или без сериозна интимна връзка, хомосексуалисти, наркомани, от малцинствата.

„Затова черпим опит от гръцката асоциация на хората, живеещи с ХИВ – Positive voice. Те имат уникални центрове в Атина, Солун и скоро в Крит, за безплатно и анонимно изследване на ХИВ, хепатит В и С, които нямат нищо общо с вида на лечебно заведение или лаборатория“, каза Хасърджиев.

Центровете са модерни помещения в сгради, в които всеки решил да се изследва, влиза за теста през отделен вход, а излиза през друг. Така никой не го вижда. А ако се окаже позитивен, екипът го консултира за всичко.

Вчера бе заключителната ни среща с Positive voice, тъй като смятаме да направим същия център в София още тази година“, завърши д-р Хасърджиев.

2267 са регистрираните от 1986 г. до края на 2015-а серопозитивни у нас. Само през миналата година новите случаи са 224, показват данни на МЗ. Според тях през 29-годишния период са починали близо половината от диагностицираните с вируса българи.

Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над 5 пъти по-голям от жените. В близо 90% ХИВ вирусът у нас се предава по полов път, а останалите случаи на предаване на инфекцията се дължат на инжекционна употреба на наркотици, но с всяка година те намаляват.

Повече от половината нови случаи за миналата година са на българи между 30 и 49 г., а 35% са сред младите между 20 и 29 г. Най-малкият серопозитивен, открит м.г. у нас, е на 16 г. Той се е инфектирал при инжектиране на наркотик. Най-възрастният случай за 2015-а е 67-годишен. Най-много инфектирани м.г. са открити в София – 97 души, в Пловдивско – 28, и във Варненско – 20. Само по един нов случай отчитат в Шуменско, Ямболско и Старозагорско, обобщава изданието. 

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email