Световно известен специалист в областта на донорството идва у нас

Специалист в областта на донорството идва в България, за да обучава наши и латвийски лекари за координатори по донорство.

Проф. д-р Марти Манялих, оценител по трансплантация в болницата в Барселона и преподавател в медицинското училище и в Университета в Барселона, идва в България, за да обучава наши и латвийски лекари за координатори по донорство.

Проф. Манялих е бивш президент на Европейската организацията на координатори по трансплантация, а днес, заедно с проф. д-р Стоян Миланов, директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и д-р Мариана Симеонова – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация ще стартират официално съвместния проект „Seeding Live”.

Събитието ще започне в Рапортната зала на хирургиите в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, информират от лечебното заведение.Проектът е съвместна инициатива между  “Пирогов“ и Изпълнителната агенция по трансплантация. Координатор на проект „Seeding Life” е университетската спешна болница „Пирогов”, като финансирането се осъществява чрез европейска програма за образование и обучение Еразъм +.

Този проект е стратегическо партньорство между три страни: България, Испания и Латвия. Чрез него испанският световно признат и водещ опит областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи ще бъде пренесен в България и Латвия.

Целта му е създаване на обучителна програма в областта на органното донорство и трансплантация за българските и латвийските специалисти.

Проф. Манялих е председател е на TPM-DTI и на ISODP-TTS. Създател е на програмата за обучение на специалисти по органно донорство. Бивш президент на Европейската организацията на координатори по трансплантация (ETCO) и бивш заместник-председател на Европейската асоциация на тъканните банки (EATB).

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email