СБАЛАГ “Майчин дом” отбеляза Бабин ден с откриване на композицията „Началото на живота”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На връх Бабин ден – 21 януари, в „Майчин дом” бе открита официално художествената композиция „Началото на живота”.

През 2016 година се навършват 40 от откриването на сградата, в която се настанява най-старата АГ болница в България, която е открита преди 112 години. В артинсталацията „Началото на живота” по своеобразен начин създателите й показват колко бебета са дошли на бял свят през четирите десетилетия под покрива на най-голямата родилна болница. Пик на раждаемостта е регистриран през 1977 година – 6887 новородени, както и през 1987 година- 6796. 

През миналата година „Майчин дом” отново е първенец по родени бебета в страната. Близо 4000 са дошлите на бял свят през 2015 година бебета, от тях 2076 са момчета, а 1895 са момичетата. 

„За всичките 112 години, броят на новородените в „Майчин дом” е колкото населението на днешна Варна, близо 350 000”, не без гордост споделя изп. директор проф. Виктор Златков. Само в настоящата сграда родените бебета са 176 951 или с малко повече от днешно Русе.

Зам.министърите на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко пенков уважиха празника и поднесоха поздравления към персонала на болницата от името на министър Москов. В словото си д-р Шарков «редактира» слоугъна на композицията «И ние сме дали нещо…на България», като каза, че даденото от специалистите на Майчин дом не е нещо, а много.

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email