Международният екип от хирурзи, начело с д-р Серджо Канаверо, е готов за присаждането на човешка глава

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Международен екип от учени, ръководен от италианския неврохирург Серджо Канаверо, приключи предварителните изпитания и е готов за присаждане на глава на човек, съобщи ТАСС.

“Опитите с животни са успешни. Този етап е завършен и допълнителни тестове не са необходими”, заяви Канаверо, който работи заедно с китайския хирург Жен Сяотин, практикуващ в Чикаго.

За да стане възможна операцията, трябва да бъдат решени редица материални и бюрократични въпроси. Хирурзите се надяват да я направят в Русия, като доброволец за нея е програмистът Валерий Спиридонов, който е с рядко генетично заболяване. В Русия подобна операция би струвала 20 млн. долара, докато в САЩ и някои европейски държави – 100 млн.

В хирургическия екип, който подготвя операцията, освен Сяотин, има американски и австрийски специалисти, както и руски от Института по теоретична и експериментална биофизика.

Програмистът Спиридонов изяви желание да стане пациент на Канаверо миналата година. Той страда от рядко генетично заболяване, заради което мускулите му не се развиват и здравословното му състояние непрекъснато се влошава, като вече не може да контролира тялото си. Затова той не се притеснява дали ще оцелее след операцията.

Хирургичната намеса ще продължи 36 ч. Това е дълъг период и за да не започне разграждане на тъканите, главата и тялото на пациента трябва да бъдат охладени. Подобна операция е свързана с много етични въпроси.

Според професора по история на философията Джулиано Мори, който се занимава с теоретичната част на проекта, при успех тя ще помогне да бъде намерен отговор на въпроса за самоопределението на човека.

“Има две теории. Едни смятат, че самоопределението на човека зависи от психологически фактори, като памет, съзнание, разум. Други мислят, че е необходима физиологическа цялост. Досега експериментите в тази област са били само теоретически”, каза Мори.

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email