Днес отбелязваме Бабинден, празникът на родилната помощ

На 21-ви януари отбелязваме по стар стил Деня на родилната помощ. По повод празника в СБАЛАГ “Майчин дом” ще бъде открита изложба “Началото на живота”.

Бабинден е един от важните народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, помагали при раждане в миналото. На този ден се засвидетелства почит и уважение към лекарите и акушерките, които помагат на жената в най-важния момент от живота й. 

В столицата три от най-големите родилни болници отбелязаха официално Бабин ден и отвориха врати за посетители.

Първа градска АГ болница “Света София”, Майчин дом и болница “Света Анна” посрещнаха медии и официални гости в деня на родилната помощ.

Майчин дом остава болницата с най-много родени бебета през 2015 година – 3 971. От тях над 750 са били недоносени. В болница “Света София” са проплакали 2 572 новородени. И в двете лечебни заведения преобладават родените момчета.

Като основни предизвикателства пред развитието на родилната помощ в деня на празника й бяха маркирани недостатъчното финансиране и изтичането на кадри.Условията за раждане в у нас стават по-добри, но броят на новородените намалява и всички трябва да мислим в тази посока, е равносметката, която направиха в Деня на родилната помощ специалисти в областта.

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email