Д-р Петър Москов: Ваксината “Пентаксим” е безопасна и отговаря на всички изисквания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Няма забрана за използване на внесената от Турция петвалентна ваксина, каза за БНР заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков. Той твърди, че тази ваксина е идентична с произведената във Франция и притежава всички необходими разрешения за прилагане. 

От своя страна здравният министър д-р Петър Москов, потвърди, че ваксината “Пентаксим” е безопасна, отговаря на всички изисквания и ще продължава да бъде прилагана, и определи като лъжа сведенията, че ваксината ще бъде забранена и че прокуратурата ще я спре от употреба.

“Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината “Пентаксим” отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и Европейския съюз.“, увери той и допълни:

“Още повече че ваксината “Пентаксим” е тази, която се използва в най-много европейски държави. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, може да ми искат оставката, може да искат нещо от правителството. Но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата.”

Ваксината “Пентаксим” – част от задължителния имунизационен календар на децата в България отговаря на всички изисквания и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана и в предишните години. Всичко останало е лъжа”, категодичен е министър Москов.

Предстои прокуратурата да направи изявление за резултатите от проверката, направена заедно със МЗ, по сигнали, че препаратът не е безопасен. Д-р Москов поясни, че става въпрос за проверка на прокуратурата, а не за разследване срещу министерството:

Говорих с прокуратурата тази сутрин, те ще направят съответното изявление в тази връзка в рамките на деня. Прокуратурата направи тази проверка. През цялото време тя е била съвместна с министерството. Заедно сме я правили и установили по различни анонимни или неанонимни сигнали, че това не е така.

“Тя беше съсредоточена върху другата ваксина. Много добре знаете, че има друга ваксина – против хепатит, която стои на склад. При евентуална бежанска криза, природно бедствие или подобни. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на това нещо. Те са абсолютно сертифицирани и те са ваксините, които се прилагат в целия Европейски съюз.”

Припомняме, че “Пентаксим” вече втори месец се ползва за имунизиране на децата съгласно Задължителния имунизационен календар. Тя има същите активни съставки като произведената във Франция. Но тъй като е внесена от страна извън Евросъюза, възникна спор дали употребата й у нас е законна.

Що се отнася до забранената за употреба в България ваксина “Еувакс” срещу хепатит Б, тя не е влизала в приложение и всички внесени дози са налични в складовете на МЗ. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, извършена по повод медийни публикации по темата. 

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email