Първа САГБАЛ „Св. София“ организира профилактична кампания по повод рака на маточната шийка

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Първа САГБАЛ „Св. София“ ще отбележи Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка – 25-29 януари с профилактична кампания, съобщават от болницата.

От 10:00 до 12:00 часа на всеки работен ден от седмицата ще бъдат извършвани по 10 безплатни цитонамазки. Петдесетте дами, които ще могат да се възползват от кампанията, трябва да не са се подлагали на изследването повече от 3 години.

Прегледите ще се осъществяват само след предварително записан час. При желание от страна на пациентките за допълнителни изследвания, те ще се заплащат по цени на болницата.

Данните показват, че всяка година от рак на маточната шийка в България се разболяват около 1100 жени, а 340 умират в резултат на заболяването. Специалистите напомнят, че навременното диагностициране на рака на маточната шийка и успешното лечение на преканцерозите, е възможно само чрез редовни профилактични гинекологични прегледи.

В същото време статистиката показва, че 500 000 българки годишно подлежат на профилактични цитонамазки, а на изследването се подлагат по- малко от 10% от тях, информитат от лечебното заведение.

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email