Очакванията на новозавършилите лекари от МУ-София, випуск 2015 (част 4)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Представяме Ви интервю с няколко новозавършили лекари от МУ – София, випуск 2015. Още интервюта с абсолвенти можете да намерите туктук и тук.

д-р Александър Голомехов

Защо избрахте специалност Медицина преди 6 години и ако можехте, бихте ли се върнали обратно?

Това е труден въпрос. Интересът ми към биологията беше още от гимназията и бях много запален по олимпиади по биология. Оттам реших да развия моя интерес към медицината. А дали ще направя повторно този избор- може би да, но още не съм реално практикуващ лекар и не съм видял доброто и лошото в професията. Засега наистина не съжалявам за избора си. 

Къде ще продължите, в България или в чужбина?

По скоро в България. По принцип в последните две години се подготвях за Германия, но след ситуацията с бежанците и въобще от казаното от познати колеги, по-скоро хората се връщат оттам. Реално не е това, което са очаквали, има доста разочаворани от Германия. 

Избрали ли сте вече специалност?

Вътрешни болести, тъй като мислех за Германия, се бях насочил натам. Все още не съм решил- в България трябва да избера тясна специалност, а няма опция за вътрешни болести и трябва да реша до няколко седмици. 

С какво ви привлече специалността? 

Най-големият плюс на вътрешните болести е, че специалността разглежда пациента като цяло. Пациентът се гледа комплексно, докато в другите специалности това става малко на части. Вътрешните болести са добра възможност човек да получи поглед върху цялата медицина. 

Какви са предимствата и недостатъците на обучението в МУ-София?

Плюсът е, че колегите са доста амбициозни, средата е много добра и може да се запознаеш с много интересни хора. За минус- може би в клиничните дистиплини трябва връзката между студентите и преподавателите да е по-тясна. Забелязва се, че в клиничните дистиплини те са претрупани от работа и имат по-малко време за нас, а всъщност това ни е реалната практика. 

Какво мислите за българското здравеопазване в момента?

С тази уговорка, че все още не съм практикуващ лекар, здравеопазването навсякъде има проблеми. В България особено се знае, че трудът не е дотам оценен от някои пациенти, заплащането не винаги е адекватно, не винаги има ясно изградени правила, които да се следват, и те не винаги важат за всички. Стъпки за оправяне на положението са реформата на Москов, която очакваме да влезе в сила от април месец и тепърва ще видим тя какво представлява и дали ще заработи изобщо. 

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие в България и какво е мнението Ви на млад човек за наредбата от миналата година?

С тази промяна в наредбата за специализация в последните години и сега като влиза новата здравна реформа, специално за нашия випуск ситуацията още е доста неясна. Не се знае за бъдеще как ще се реализираме. 

д-р Димитър Арабаджиев

Защо избрахте специалност Медицина преди 6 години и ако можехте, бихте ли се върнали обратно?

Първата причина беше може би майка ми, защото тя е лекар, заради това почнах да обмислям този вариант. А втората- тъй като мисля, че е благородна професия. Да, бих я избрал пак.

Къде ще продължите, в България или в чужбина?

Специализацията, да, обмислям да е в чужбина- в Германия. Мисля, че човек, за да има добра представа, трябва да има опит от някоя друга страна, това обогатява. Тъй като не са много сигурни условията там, отивам с идеята, че ще получа по-добра специализация. 

Избрали ли сте вече специалност?

Вътрешни болести. Като че ли ми е по-лесно. Разбира се, обемът е голям, но ме влече типът на мислене. Иначе в началото, както повечето от колегите, се бях насочил към хиругргията. 

Какво мислите за българското здравеопазване в момента?

Проблемите според мен са в усвояването на средствата. Не съм много сигурен, че се разпределят правилно. Не съм много запознат разбира се, защото не съм работил в Здравната каса, но тези толкова много построени частни болници не ми се струват много ясни. Не съм много сигурен, че няма усвояване на средства. Във всяка система, в която има усвояване, това означава, че средствата не се разпределят правилно, което означава, че тя просто не работи. 

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие в България??

Аз съм привърженик на реформата, която се прави в момента, нищо че съм решил да специализирам в чужбина. Според мен е стъпка в правилната посока. сега, дали ще сработи или не, самата система се съпротивлява на промяната. В крайна сметка ако се задържи тази работа, очаквам, че до няколко години нещата може и да се пооправят, което може да направи възможно и връщането ми. Ще видим, времето ще покаже. 

д-р Елена Афтентиу

elenaОт къде сте?

От Кипър.

Защо избрахте специалност Медицина преди 6 години и ако можехте, бихте ли се върнали обратно?

Като си спомня за гимназията, мисля че от тогава мечтая да стана лекар. Не съм имала друга идея за това какво да уча. Винаги съм искала да помагам на хората чрез знанията си. Ето защо никога не бих избрала друга професия. 

Къде ще продължите, тук в България, в Кипър или в чужбина?

Желанието ми е да намеря място за специализация в Ирландия или в Англия. Наясно съм, че конкуренцията е голяма, и затова другата ми опция е Швеция. 

Какви са предимствата и недостатъците на обучението в МУ-София?

Мога да се сетя за много плюсове- например финансовото предимство. Дори и в момента тук е най-евтиното обучение в Европа. Преподавателите са много любезни. Минус е липсата на организация и бюрокрацията. Ако трябва да го сравня с Германия например, да, тогава тук има някои недостатъци. Там има повече клинична практика, която липсва при нас. Освен това в англоговорящия курс имаме някои проблеми с комуникацията, но ако оставим всичко това, стандартът е приблизително еднакъв. 

Какво мислите за българското здравеопазване в момента?

От това, което видях през шестте години тук, в България, имате нужда от повече подкрепа от държавата. Имам предвид, че правителството ви не дава достатъчно пари за болниците. Освен това, лекарите не получават заплатите, които заслужават. 

Може ли да я сравните със здравната система в Кипър, например?

В Кипър заплатите са доста по-големи, но и при нас липсва организация. Ние дори нямаме здравна система, има частни практики, има и държавни, но нямаме цялостна здравноосигурителна система. Едва сега са на път да я въведат, но ще срещнем много проблеми докато е готова. 

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие в България и мислили ли сте да останете тук?

Ако трябва да съм честна, не. Прекарах тук голяма част от живота си и се чувствам като у дома, но поради заплащането не съм обмисляла да остана тук. Аз съм много привързана към семейството си и определено бих се върнала в Кипър. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email