Очакванията на новозавършилите лекари от МУ-София, випуск 2015 (част 3)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Представяме Ви интервю с няколко новозавършили лекари от МУ – София, випуск 2015. Още интервюта с абсолвенти можете да намерите тук и тук.

д-р Медиус Апостолус

Защо избрахте специалност Медицина преди 6 години и ако можехте, бихте ли се върнали обратно?

Първо избрах медицината, защото харесвам науката и винаги съм се виждал като лекар. Ако можех да се върна обратно пак бих избрал медицината в България. 

Къде ще продължите, в България или в чужбина?

Бих се върнал у дома, в Гърция. 

Избрали ли сте вече специалност?

Колебая се между хирургия и офталмология. Винаги ми е било интересно и бих се занимавал с хирургия на окото. 

mediusКакво мислите за българското здравеопазване?

Положението е много подобно и в Гърция. Липсва организация, но ми харесва качеството на обучение тук, в този университет. Мисля че е малко по-високо, отколкото в Гърция. Относно здравеопазването, мисля че у дома хората се осигуряват на 10%, докато тук са на 6%. 

Можете ли да сравните заплащането тук и в Гърция?

Мисля, че заплатите в Гърция са приблизително два пъти по-високи и като цяло лекарите тук заслужават повече. 

Какви са предимствата и недостатъците на обучението в МУ-София?

Голям минус е липсата на организация в деканата. Трябва да има подобрение в техническата база, за да се избегне бюрокрацията. Предимство е, че преподавателите са наистина добри и нивото на обучение е доста високо.

д-р Мартина Попова

Защо избрахте специалност Медицина преди 6 години и ако можехте, бихте ли се върнали обратно?

Избрах я, понеже я чувствам като призвание, родителите ми са лекари и винаги съм чувствала, че това е моят път в живота. 

Къде ще продължите, в България или в чужбина?

Ако имам възможността, със сигурност бих избрала чужбина, просто смятам, че предлагат доста по-добри условия от тези тук. Избрала съм Германия. 

Избрали ли сте вече специалност?

За съжаление, повечето от колегите избираме специалност според свободните бройки, които се отпускат от болниците, така че моето решение ще бъде повлияно от това къде има свободни места. Бих се пробвала първоначално тук и ако няма никакъв шанс за развитие, чужбина е друга опция. 

Топ 3 на най-желани от Вас специалности?

Офралмология, анестезиология, кардиология, това са желаните от мен специалности. Влекат ме по-сложните неща, по-тежките и може би заради това повече клоня към анестезиология. 

Какви са предимствата и недостатъците на обучението в МУ-София?

Не ми харесва, че особено в клиниката асистентите ни подканят повече към пиене на кафе, вместо към упражнение. Положително е всичко това, което като опит, като тръпка съм получила от следването си по медицина. 

Какво мислите за българското здравеопазване в момента?

Има какво да се желае в страшно много отношения. Търпи някаква промяна в положителна посока, но сме много далеч от истината в сравнение с другите страни. По отношение на специализацията, проблем е малките бройки, които се отпускат за определени специалности, това, че има в някои специалности нулеви години и невъзможността по този начин човек да се развие. Проблеми са и заплащането на лекарите, апаратурата, която трябва да се обнови в страшно много отделения. Другата причина, поради която много колеги избират чужбина е недобрата обстановка и базата. 

д-р Славяна Ушева

slavianaЗащо избрахте медицината преди 6 години и ако можехте да се върнете назад, бихте ли я избрали отново?

Много хора казват, че медицината е призвание. Още в дълбока древност, когато бях млада, си спомням, че това беше наистина моята мечта- да следвам медицина. В конкретния момент бих казала, че връщайки се назад, отново ще се занимавам със специалност в сферата на здравеопазването, но по-скоро бих избрала дентална медицина. 

Къде ще продължите, в България или в чужбина?

Ако мога да използвам цитат от известна БГ песен- “Оставам ама ми се заминава”. Определено ще се опитам да остана тук, да специализирам тук, но със сигурност твърдя, че вариантът за чужбина не е за подценяване. 

Избрали ли сте вече специалност?

Хирургия на гърда. Винаги съм смятала, че желая да правя нещо с ръцете си, искам мануална работа, харесвам старанието, прецизността и общо взето това, че имам брилянтни ментори в момента. 

Какво мислите за българското здравеопазване в момента?

Няма смисъл да го коментираме. Що за държава е тази без образование и здравеопазване? Задължително това са секторите, в които трябва не само да се полагат усилия, но и да се хвърли една голяма част от финансирането. 

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие в България и какво е мнението Ви на млад човек за наредбата от миналата година?

За жалост, борбата е безмилостно жестока относно специализациите. С цел да рискувам и да опороча бъдещата си кариера, смело заявявам, че трудно се пробива и вероятно родословието е голям фактор в момента.

Надявам се, че въпреки всичко има места – конкретно ИСУЛ, където младите бъдещи специалисти се оценяват по старание, трудолюбие и по желянието да работят и да специализират в България. 

Репортер на Medical News: Георги Попов

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email