ЕК: Новата Европейска професионална карта улеснява достъпа до работа в държави от ЕС

Новата Европейска професионална карта ще улесни признаването на професионалната квалификация на медицинските сестри, фармацевтите и рехабилитаторите в страните от ЕС, информира представителството на Европейската комисия в България.

Днес ЕК започва нова електронна процедура за признаване в рамките на ЕС на квалификациите на работещите в общо области: медицински сестри с общ профил, фармацевти, рехабилитатори, брокери на недвижими имоти и планински водачи.

Оттам твърдят, че новата процедура е по-бърза, по-прозрачна и по-лесна от традиционните процедури за признаване на квалификациите. Тя няма да ги замени, но значително ще улесни процеса: всеки желаещ може да следи онлайн заявлението си и да използва отново вече качени документи за създаване на нови заявления за различни страни.

Резултатът от заявлението за признаване на професионалните квалификации се удостоверява с електронен сертификат – Европейска професионална карта.

В бъдеще процедурата за европейска професионална карта може да бъде валидна и за други професионални направления.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email