Семейство лекари във Видинско пътува десетки километри, за да лекува хората в малките села

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Семейство лекари във Видинско пътува десетки  километри, за да лекува хората в няколко малки села, отдалечени от областния град, съобщава БНР.

От скоро посещава село Раковица, което щеше да остане без лекар, след като договорът с досегашния е заличен от Регионалната здравна инспекция. Семейство Александрови имат лекарска практика в Димово, а в Раковица са открили филиал, в който са два пъти седмично. В селото имат 350 пациенти, но посещават и близките Киреево и Подгоре, казва д-р Александър Александров (на снимката):

“Здравноосигурените в нашата практика в момента със записаните в Раковица са 1 650- на двамата, което е добре за нормалното функциониране, но те са много разпокъсани. Просто проблемът е, че много пътуваме. Ако не пътуваме насам- нататък, няма как. Няма и желаещи колеги да дойдат, защото тази практика примерно е доста малка.”

Намаляват лекарите, които обслужват малките и отдалечени от областния център населени места, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса във Видин д-р Владимир Вълчев. Нужни са промени в нормативната уредба, за да се обезпечат с лекарска помощ малките населени места, каза д-р Владимир Вълчев:

“Когато по някаква причина практиката остане вакантна, в този момент пациентите започват да избират други лекари, тъй като няма нормативна възможност да се съхрани тази практика. Считам, че би могло да се мисли за около месец или два един служебен избор на лекар от директора на районната здравна каса или Българския лекарски съюз, за да може да се потърси решение тези практики да бъдат съхранени за след това.”

57 договора с 63 общопрактикуващи лекари са сключени за област Видин. В четири села, в които по здравна карта трябва да има лекар, практиките не са заети, а в други три са открити само филиали и посещенията са по график. В град Димово и още две села от общината има лекарски практики, но е предвидена възможност за по още една.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email