Очакванията на новозавършилите лекари от МУ-София, випуск 2015 (част 2)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Представяме Ви интервю с няколко новозавършили лекари от МУ – София, випуск 2015. Още интервюта с абсолвенти можете да намерите тук.

д-р Лъчезар Добричков

 Защо избрахте медицината преди 6 години и, ако можехте да се върнете, бихте ли го направили пак?

Избрах медицината много отдавна, бях на 4 години. Избрах не толкова медицината като цяло, колкото хирургията, с която ще се занимавам.

lachezar2Къде ще продължите, в България или в чужбина?

Засега в България. Предпочитам да развивам медицината тук и ако държавате не ми предложи нищо добро, нищо, което да ме задържи тук, тогава бих тръгнал в чужбина. 

Избрали ли сте вече специалност?

Съдова хирургия. Тя е оптималният вариант на всички хирургични специалности, на всичко, което съм търсел. Няма имунология, няма толкова много млади пациенти, има екшън, има кръв, има по-леки операции. Може да се работи на частна практика, както и в голяма болница и е много бързо развиваща се специалност. 

Какво мислите за българското здравеопазване в момента?

Има страшно много проблеми. Те започват от осигуряването на работни места за младите лекари, за специалистите, до грижата за пациентите. Клиничните пакети са нещо ужасно, защото те определено пречат на лекарите да си вършат работата както трябва. Комбинацията от ниско заплати, плюс клинични пакети и Здравната каса, която отрязва клиничните пакети, прави работата на лекарите доста трудна. Заплащането трябва да бъде чрез диагностично свързани групи, не чрез клинични пакети- това е основното, което трябва да се промени.

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие на един млад лекар, който ще остане тук?

Възможности има. Ето аз преди дипломирането си започнах да работя в голяма частна болница в специалността, която исках, на заплата, която ме устройва и ми се дава достатъчно възможност за работа. Аз съм доволен- според мен възможности има, защото много хора напускат страната. 

д-р Димана Калудова

dimana2Защо избрахте да следвате медицина преди 6 години и, ако можехте, бихте ли се върнали назад?

За мен още преди 6 години това беше единственото, което смятах, че трябва да правя с живота си и смятам, че това е моето предназначение. И не, за нищо на света не бих променила решението си. 

Къде ще продължите- в България или в чужбина?

По-скоро за момента мисля за реализация в чужбина, където смятам че би имало по-добри перспективи за мен. 

Къде точно?

В САЩ. Това винаги ми е било детска мечта.

Избрали ли сте вече специалност?

Коремна хирургия- винаги това съм искала. Смятам, че това е точното нещо за мен. 

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие в България?

Смятам че определено има доста проблеми, които, ако бъдат решени, голяма част от българските медици биха останали в България. Мисля, че голяма част от тях биха искали да останат и да работят в собствената си страна. Проблем е самото отношение към лекарите и неадекватното заплащане. 

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие на един млад лекар, който ще остане тук и новата наредба подобрява ли ситуацията?

Като цяло, не смятам че наредбата подобрява съществено нещата и това не допринася много за развитието на един млад лекар. 

д-р Емилия Ангова

Защо избрахте специалност Медицина преди 6 години и ако можехте, бихте ли се върнали обратно?

Не бих избрала нещо друго, защото с течение на времето научаваш, че всички усилия си струват ако можеш да спасиш дори и един човек. 

Къде ще продължите, в България или в чужбина?

Надявам се да мога да остана в България ако мога да си намеря качествена работа, която да ми осигури жизнения стандарт. 

Избрали ли сте вече специалност?

Колебая се между психиатрия и анестезиология. В анестезиологията ми харесва, че човек го слагат на масата, в следващия момент той заспива, оперират го и след това се събужда. Самият акт на заспиването и събуждането ми харесва. Това е много трудна специалност и се надявам да мога да помагам на хората. 

Какви са предимствата и недостатъците на обучението в МУ-София?

Плюсът е, че средата е много конкурентна, а минусът е, че няма база. Може да се работи много повече относно база, относно материали. Преподавателите са изключително добри, но нямаме достатъчно практика. 

Какво мислите за българското здравеопазване в момента?

Надявам се, че ще се промени. Има много проблеми, но има и много квалифицирани хора, които искат да работят. 

Какви са според Вас възможностите за кариерно развитие в България и какво е мнението Ви на млад човек за наредбата от миналата година?

Новата наредба не е много похдодяща за младите специализанти. Вече няма изпит и по никакъв начин не се улеснява достъпа до специализация.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email