Проф. Мутафчийски: Ендоскопската хирургия е бъдещето и то с всеки изминат ден се доказва

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Безкръвните операции в Клиниката по ендоскопска хирургия на Военномедицинската академия покриват целия спектър от коремни операции, включително и при злокачествени заболявания, каза  пред БНР завеждащият клиниката полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че в новата операционна зала на ендоскопската клиника с апаратура от последно поколение вече се извършват 25-30 операции всяка седмица:

“Това е хирургията, в която са направени за първи път 17 вида операции. На практика е покрит целият спектър от коремната хирургия. Ендоскопската хирургия е бъдещето и то с всеки изминат ден се доказва. Сега вече няма жлъчен мехур, който да не може се махне по този начин. Тя се извършва само лапароскопски. Същото е с диафрагмалната херния.”, обясни проф. Мутафчийски.

Интервенциите се покриват от НЗОК, но не и консумативите, които могат да достигнат при операция на рак на стомаха до 5 хиляди лева.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email