Акушерките в АГО на МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Козлодуй с искане за по-високи заплати

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit
Акушерките в АГО на МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Козлодуй са написали гневно писмо до Общинксия съвет, до кмета на общината Маринела Николова и до управителя на болницата д-р Румен Тихолов. В него те настояват за по-високи заплати.
Служителките са категорични, че ще търсят правата си и писмото няма да е само едно, а ще продължават да се обръщат и до всички възможни институции докато не бъдат чути исканията им.
Старшата акушерка в АГО – Козлодуй Силвия Оприцова сподели следното:
“Става въпрос за квалификация на персонала – аз съм квалифицирана, колежките ми също са квалифицирани. Имам 22 години трудов стаж, а колежката ми има 34 години. Общината и Общинският съвет, които са принципал на тази болница си измиват ръцете, като казват, че няма как, управителят на болницата трябва да определя заплатите.”
“Това не е редно. Не може едни квалифицирани служители с висше образование, като някои имат и магистърска степен, да са с основна заплата от 520 лева. Точно за това говорим. Писмото сме го написали от името на акушерките, но фактите в него важат за целия персонал. За лаборантите, за медицинските сестри, за всички. Трябва да има достойно заплащане за труда ни, а не да ми обясняват, как няма пари в здравеопазването.”
“Като няма пари в здравеопазването, ние няма да работим повече на тези условия. Вече 22 години ни обясняват как утре ще стане по-добре, но нищо не се случва и не се променя. Министърът на здравеопазването обеща 1000 лева заплати, а ние искаме поне да се равняват на две минимални работни заплати, което е 820 лева, и които никога няма да получим.”
“Един човек, хванат от улицата, не може да дойде и да върши нашата работа, а ние с метлата можем да вършим неговата, но това никой не го разбира. Имаме отговор от кмета на Община Козлодуй, че управителят на болницата разпределя заплатите. При управителя няколко пъти сме ходили, и по други поводи, а той казва, че няма пари. Омръзна ни повече от 20 години да се отговаря, че това е положението! Ако не ни харесва… ясно какво.”
“Е, не ни харесва, но в същото време нямаме право да стачкуваме, защото така ни е казала държавата, но в крайна сметка идва един момент, в който казваме стига толкова. След като няма пари – няма да има болница. Аз съм старша акушерка на отделението и заплатата ми е 570 лева, а колежката е с 34 години трудов стаж и взима 611 лева. След като тук в Козлодуй има почти от 19 години отделение и се раждат деца, значи има нужда от нас”, завърши тя.
Акушерката Десислава Киликчийска допълни:
“От 4 януари да работи, който иска. Няма да работя за парите, за които работи една санитарка или един работник в БКС-то. Управителят, кметицата, да си викат ако искат някой от улицата да израждат бебета, ако си мислят, че са по-квалифицирани от нас. Никой не ни оценява труда. Това е високо квалифициран труд.”
“По браншово споразумение трябва да взимаме най-малко 580 лева, но ако реши управителят на болницата – може и 1000 лева да ни дават. Нито докторите могат да работят без нас, нито ние без тях, нито санитарките могат без нас, както и ние не можем без санитарките.”
Аз работя тук от 17 години и след мен има само две нови и млади колежки, други няма. Идват пенсионери да работят, няма млади хора, желащи да практикуват тази професия. Откакто го има този проблем, нито управителят на болницата е слязал да види какъв е проблемът или поне да ни попита, нито главна сестра, никой не е дошъл да ни попита или пък да седне да поговори с нас. Говорим си чрез медии и писма. Принудихме се да бъде всичко документално, защото ние на обещания отдавана не вярваме вече”.
Акушерките се опасяват, че през Новата 2016 година, след като минималната работна заплата ще се покачи на 420 лева , тяхното заплащане ще придобие още по-абсурдни измерения спрямо квалификацията им на акушерки.
„В Общинския съвет има хора, които защитатават една определена болнична категория хора, другите не съществуват за тях. Tази болнична категория обаче сама не може да работи. Каквото и да сме направили за това отделение, колкото и животи да сме спасили, колкото и деца да са преминали, колкото и хора да са излекувани и оперирани – това е положението.”, каза Силвия Оприцова и продължи:
Трудът ни не е оценен. Омръзна ни да ни лъжат и вече ножът е опрял до кокала. Ние не казваме, че на някои заплатите са големи, уважаваме на всеки труда, защото всеки има някакъв принос. Ние не претендираме кой, колко пари взема, а просто си търсим правата.
“Не сме в конфликт с нашите лекари, работим перфектно с тях, нямаме никакви проблеми,  даже те ни подкрепят. Въпросът е, че от тях нищо не зависи, нашите заплати не се формират от отношението на нашия началник към нас, за съжаление. Болницата в Бяла Слатина, която не смятам, че е по-добра като условия, най-малко за пациента, вече два пъти им вдигнаха заплатите на колегите ”, даде пример тя.
Акушерките са получили отговор на писмата си от Община Козлодуй и от управителя на МБАЛ. Маринела Николова е написала в писмото си, че формирането на възнагражденията на работещите в сферата на здравеопазването не е от компетентността на кмета на Общината. Проблемът е сведен и до знанието на новосформираната здравна комисия в ОбС, която има насрочено заседание за 28 декември, а проблемът е включен в дневния ред. 
„Коментирали сме на последния медицински съвет проблема със заплатите на акушерките. Те няма да бъдат увеличени, защото няма финансов ресурс. Самото отделение е на дотация и то трябвa да получава пари от други отделения, за да може да съществува. Казал съм го това и на тях, дал съм им и цифрови резултати, и всичко необходимо.”, обясни директорът на лечебното заведение д-р Румен Тихолов и продължи: 
Аз не съм ощетил никой и много искам, вероятно съм и най-мотивираният да увеличавам заплатите, тъй като моят договор за управление е 350 % от средната заплата на дружеството, но това няма как да стане – ледът, по който се движим е изключително тънък. При първа възможност, ще увелича заплатите на акушерките веднага. Само искам да знаете, че няколко болници в областта изпълняват това браншово споразумение, а нашите заплати са едни от най-високите в областта.”
Акушерките от МБАЛ „Св.Иван Рилски” не изразяват недоволство за първи път. Преди време те стигнаха дори и до колективно подаване на молби за напускане, отново заради ниското според тях заплащане на труда им, но след поредица от срещи и преговори беше постигнато съгласие. 

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email