315 млади лекари от МУ-София положиха Хипократова клетва

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

315 млади лекари от Медицинския факултет към Медицински университет – София положиха Хипократовата клетва на тържествена церемония в НДК днес.

Във випуск 2015 има 68 отличници, от тях 5 завършват с пълно отличие, каза деканът на факултета проф. Марин Маринов. Отличниците бяха наградени със “Златен Хипократ”.

Проф. Маринов призова медиците да продължат да четат и да се развиват, да работят в интерес на пациента и да не забравят, че медицината е изкуство. Той подчерта, че анкети сред новозавършилите лекари показват, че интересът към специализиране и работа в чужбина все още е висок, продължава критичното отношение към системата на българското здравеопазване и към ниското заплащане на лекарския труд.

С “Добре дошли” посрещна младите лекари зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той им напомни, че от днес започват трудностите пред тях и че всеки ден “ще се явяват на изпит” пред пациентите си.

“С дипломиращите се днес лекари средната възраст на българските медици спадна, а това е добра новина”, допълни д-р Шарков.

Абсолвентите бяха поздравени от председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, който им благодари за това, че са проявили силата, желанието и са поели риска да изберат най-съдената, но и най-благородната професия. Никога не забравяйте, че тези, които са ви учили, ще бъдат и тези, които ще ви помогнат, допълни Грозев в поздравлението си към медиците. Той им напомни, че “от утре започват безсънните нощи”.

Младите лекари от випуск 2015 връчиха статуетка “Пламък на човечността” на първокурсниците от факултета с посланието, че преди всичко са хора. Лекарите бяха поздравени от името на премиера Бойко Борисов.

Снимка: архив на Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email