Клиниката по психиатрия в УМБАЛ “Александровска” приема около 1400 пациенти годишно

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Около 1400 пациенти годишно минават през Клиниката по психиатрия в УМБАЛ “Александровска”.

Почти два пъти повече пациенти има сред жените (900 на брой), тъй като представителите на нежния пол по-често търсят помощ и по-лесно приемат да се лекуват в психиатрия. 35% от приетите в клиниката обаче имат и други придружаващи заболявания като най-често става дума за неврологични, сърдечносъдови и ендокринни, но също и за акушер-гинекологични проблеми.

В психиатрията на Александровската болница помощ търсят не само пациенти от столицата , но и от други градове – от Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Видин, дори от далечните Силистра и Смолян, пише в. “Труд”. Анализите показват още, че 28% от всички консултирани пациенти са направили опит за самоубийство или са имали намерение да го сторят.

Причините най-често са болестни, тъй като тези хора са или с депресия, или с биполярно ефективно разстройство“, обясни проф. Вихра Миланова, началник на клиниката.

Назначаваното им медикаментозното лечение дава много добри резултати и се извършва в комбинация с психотерапия и социална рехабилитация.

Музико- и арт терапията са ни също на много високо ниво“, посочи проф. Миланова, и обясни, че се провежда също трудотерапия, релаксация, има дори театрално ателие, като всички занимания са безплатни.

Освен това в клиниката 2 пъти седмично се преподава английски език. Обучението води пациентка, която е професионален преподавател и дълги години е живяла в САЩ. Всяка седмица с желание да учат английски при нея отиват по 10-15 пациенти от клиниката.

Има и клуб на пациента, в който „членуват“ вече изписани хора, които се събират веднъж седмично за да четат книги или да обсъждат важни за тях теми. Функционира дори хор на болните, който твори под опеката на професионалист, преподаващ хорово пеене.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email