Готови са областните здравни карти, част от Националната здравна карта

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Готови са областните здравни карти, които са част от Националната здравна карта, каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Националната карта ще регулира здравните потребности по региони.Общо 583 медикаменти ще бъдат засегнати от Наредбата за регулиране на лекарствата, каза още д-р Пенков. 

Д-р Пенков заяви, че са осигурени парите за реимбурсация на клиничната пътека за радиохирургия в четирите болници в страната, които очакват разрешителни за дейността си:

“Тя отдавна има финансиране, още през 2015-а беше предвидено. Радвам се, че имаме вече три апарата, които могат да правят радиохирургия, има и един кибернож в Пловдив, така че хората ще имат най-после достъп до подходящо лечение, за да не ходят навън и да се чудят къде да го получават.”

До този момент купената миналата година апаратура за онкоболните работи с договор с НЗОК само в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в София. Другите четири места би трябвало да получат съответните разрешителни.

Освен това д-р Пенков каза, че работна група подготвя указания за фармацевтите за случаите, когато пациенти искат да си доплатят за медикамента, който ползват и който не се поема от НЗОК. Той обясни, че няма опасност да се покриват само най-евтинитепрепарати от всяка лекарствена група:

“Един пример от живия живот, за да стане ясно за какво става дума. Има лекарства от една лекарствена група, знаете те са по групи, препаратите, които се очаква да бъдат засегнати от тази разпоредба, са 583. Те би трябвало да направят допълнително отстъпки, за да могат да влязат в ценовия коридор. 40% от тях са основно лекарства, които касаят кардиологични заболявания, но почти всички лекарства не са сами в група и имат алтернатива.”

“Примерно, какво се случва – имаме лекарство в една група, което струва 24 лева, в същата група има и лекарство, което струва 53 лева същото лекарство, има лекарство, което струва 66, 104 и 211 лева. Идеята е хората да не плащат от 24 до 211 лева, ако някой си позволи да му предпише това лекарство. Има една максимална надценка и при цена 24, ако тогава някой ти предпише за 211 лева лекарство, няма да платиш 187 лева, а ще платиш само 38 лева.”

И още:

Има други мерки, които са предприети за намаляване на разходите на публичния фонд и подобряване на снабдяването с лекарства на хората. Това е пряка мярка върху човека. Тези неща трябва да бъдат коригирани, не може в една група, разберете. Това е ненормална работа – от 24 лева до 211 лева станаха цените на лекарства, става дума за една и съща молекула.”, довърши д-р Пенков.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email