В Русия създадоха две нови ваксини срещу ебола

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Две нови ваксини против хеморагичната треска ебола са разработени в Русия, съобщи министърът на здравеопазването на Руската Федерация Вероника Скворцова. По думите ѝ те превъзхождат аналозите си, като едната от тях е подходяща за пациенти с имунодефицит, съобщи агенция ТАСС.

“През месец декември бяха регистрирани две ваксини, произведени от Федералния научно-изследователски център по епидемиология и микробиология “Гамалей”. Тестовете бяха проведени на доклиничния етап в учрежденията на министерството на отбраната, а клиничните изследвания бяха отново дело на Министерството на отбраната и на Министерството на здравеопазването”, уточни Скворцова и допълни:

“Първата ваксина е уникална и няма аналог в света. При нея за пръв път бяха включени два вирусни вектора в структурата на ваксината. По този начин се стимулира не само хуморалният, но и клетъчният имунитет.”

Така се постигна 100% неутрализация на вируса при много ниски концентрации на ваксината. Световните аналози – двата препарата на американската компания Merck и на британската GlaxoSmithKline, отстъпват няколко пъти по ефективност на руската разработка“.

Втората ваксина срещу ебола е била специално създадена за страдащите от имуннен дефицит. Тя би изиграла ключова роля в тези страни, в които бяха разпространени огнищата на инфекция. Препаратът представлява  аналог на съществуваща британска ваксина и задейства механизъм на активация на клетъчния имунитет, който се повишава 35 пъти. По думите на създателите ѝ руската ваксина е по-ефективна от британския вариант на медикамента.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email