Shire закупи конкурента си Baxalta за 32 млрд. долара

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Базираната в Дъблин фармацевтична компания Shire PLC е сключила сделка за закупуването на производителя на медикаменти за лечение на онкологични заболявания Baxalta Inc. за сумата от 32 млрд. долара. Това е поредното обвързване в бързо консолидиращия се сектор на здравеопазването, съобщава The Wall Street Journal.

Според условията на споразумението, акционерите на Baxalta ще разменят акциите си за по 18 долара в брой и 0,1482 американски депозитарни акции на Shire, информира Инвестор.бг. Базирайки се на цената, на която приключиха американските депозитарни акции на компанията в петък, сделката предполага обща текуща цена от 45,57 долара на акция на Baxalta.

Стойността от 45,57 долара е с 37,5% над цената на акциите на Baxalta от 3 август, преди първоначалната оферта на Shire да стане публично достояние.

Първоначалната оферта на Shire от 45,23 долара на акция бе съставено изцяло от акции, тъй като включването на пари в брой в сделката можеш да застраши статута на освободеното от данъци отделяне на Baxalta от компанията майка Baxter International Inc. Американският закон изисква освободените от данъци отделяния да не бъдат използвани като „инструмент“ за канализиране на пари в брой към акционерите.

Shire излезе със заявление в понеделник, че заедно с данъчния си съветник са заключили, че сливането с предложеното включване на 18 долара в брой за акция на Baxalta ще запази освободения от данъци статут на отделянето на компанията ѝ от Baxter.

Акционерите на Baxalta ще имат 34-процентов дял в комбинираната компания.

Главният изпълнителен директор на Shire Флеминг Орнсков заяви в понеделник, че се очаква разширеното портфолио и по-голямото географско присъствие на обединената компания да донесе годишни продажби за над 20 млрд. долара до 2020 г.

„Нашата надлежна проверка засили вярата ни в сливането“, добави той.

Очаква се обединената компания да се превърне в 19-тата най-голяма фармацевтична компания по продажби, изпреварвайки Celgene, Biogen и други, твърди фирмата за проучвания на пазара EvaluatePharma.

Данъците ще бъде една от сферите, в които обединената компания ще може да спести средства, тъй като корпоративните данъци в Ирландия са значително по-ниски, отколкото в САЩ. Shire прогнозира данъчна ставка от 16-17% за общата компания спрямо сегашната ставка от около 23% на Baxalta.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email