1204 лекари специализират по Новата наредба, местата за 2015 г. са 923

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От влизането в сила на Наредба № 1 в края на януари 2015 г. до края на годината специализантите по нея са 1204 – от тях 857 са новозавършили и неспециализиращи до момента по реда на Наредба № 1, а 347 са прехвърлени от отменената вече Наредба № 34.

През 2015 г. базите за обучение в страната са обявили 923 места за специализанти по клинични специалности по реда на Наредба № 1, а висшите училища са обявили над 200 места по неклинични специалности.

За цялата 2015 г. Министерството на здравеопазването е издало общо 364 удостоверения на български лекари за придобита професионална квалификация, които да послужат за работа в друга държава-членка на ЕС. За сравнение – издадените през 2014 г. удостоверения са 411.

“Това показва, че промените в наредбата за специализациите са успешна стъпка по посока задържането в страната на младите лекари.”, коментират от МЗ.

Тук трябва да уточним, че тези удостоверения са нужни за работа в чужбина само на лекарите, завършили висшето си образование преди 2007 г. (т.е. преди България да се присъедини към ЕС). Де факто те не отразяват точно колко лекари са заминали за чужбина, понеже всеки медик завършил след 2007 г. може да напусне страната без такъв документ.

По-реална е статистиката на БЛС, която издава абсолютно задължителния за всички за работа зад граница документ за добра лекарска практика. От Лекарския съюз наблюдават следната тенденция: отчитат тази година България са напуснали 24 медици по-малко, но се увеличава броят на лекарите с повече от една специалност, които си тръгват от България.

“Промените в Наредба № 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването бяха направени с цел създаване на привлекателни условия за специализация и за професионално развитие на медицинските специалисти. Като резултат беше облекчен достъпът до специализация чрез отпадане на платената специализация, а започването на самата специализация стана възможно  целогодишно.”, допълват от Здравното министерство.

От МЗ припомнят, че определянето на местата за специализанти от самите бази за обучение (децентрализирано), освен че значително съкрати сроковете за започване на обучението, но и отговори на текущите потребности на базите от човешки ресурси. Също така, специализацията по клинични специалности вече се осъществява въз основа на трудов договор, което гарантира на специализантите правото да получават адекватно трудово възнаграждение.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email