Македония е на път да стане център на медицинския туризъм на Балканите

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Македония е на път да се превърне в център на медицинския туризъм на Балканите благодарение на планираните от правителството щедри субсидии и данъчни облекчения за местни и чуждестранни инвеститори, които искат да строят луксозни лечебни заведения в страната, пише в. “Сега” по информация от електронното издание “Болкан инсайт”.

Кабинетът на премиера Никола Груевски е изготвил законопроект, предвиждащ създаването на свободни от данъци “зони” за медицински грижи, от които ще могат да се възползват граждани на други държави. Миналата седмица проектът беше внесен за разглеждане в парламента и се очаква скоро депутатите да вземат решение.

Законопроектът ще позволи на чужди и местни компании в сферата на здравеопазването, да строят лечебни заведения в Македония, които приоритетно да се използват от частни пациенти, пристигащи специално за лечение от чужбина.

За да привличат инвеститори, властите предлагат субсидии, равняващи се на до 50% от стойността на инвестицията. Например ако една компания планира да строи клиника на стойност 50 милиона долара, то държавата ще осигури 25 милиона евро.

Целта е “да развием медицински туризъм, като се повиши нивото на здравните грижи в Македония, като привлечем чуждестранни капитали… предлагайки нови медицински процедури, трансфер на ноу-хау и технологии”, обясни министърът на здравеопазването Никола Тодоров, който внесе законопроекта в парламента.

Новоизградените болници и персоналът им също ще бъдат освободени от данък върху доходите в рамките на десет години. Правителството предвижда да не се облагат с ДДС и с митнически такси внесеното медицинско и друг вид оборудване.

При условия че, освен болници, инвеститорите изградят и центрове за обучение на медицински персонал – македонски и чуждестранни лекари, те ще ползват облекчения в рамките на 15 години. Първата зона за медицински услуги се очаква да бъде открита през 2017 г., твърди “Болкан инсайт”. Неофициално се смята, че тя ще се намира в покрайнините на Скопие.

Правителството внесе законопроекта на фона на продължаващите в страната протести заради тежкото състояние на здравната система в Македония и призиви за оставката на министър Тодоров. През декември той оцеля във вот на недоверие, внесен от опозицията заради починали пациенти в резултат на изключително ниските стандарти на здравното обслужване.

 

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email