Институт на БАН получи апаратура за производство на изотопи за ранна диагностика

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit
Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН получи апаратурата за ускорител, с който ще произвежда изотопи за ранна диагностика на ракови заболявания. Произвежданите у нас изотопи ще струват 4-5 пъти по-евтино от вносните, съобщават от БНР.
“За нас допълнително като учени възможността да правим наука, ядрена физика, приложение в химията, биологията. Имаме намерение да открием и нова специалност, това е радиофармация, която до момента в България не съществува.”, сподели доц. Димитър Тонев, директор на института и продължи:
До момента три или четири хиляди човека онкоболни имаха възможност да ползват тази помощ, а около 16 хиляди решаваха проблеми сами. Семействата им решаваха тези въпроси сами, поради това сега всички онкоболни в България ще имат възможност да получават това лечение, тази диагностика и ще имаме възможност да се превърнем в регионален център в Северна Гърция, Македония, Сърбия.”
Доцент Тонев благодари на просветното министерство, което дарява 1 милион лева за започване на строителството. То ще е готово до края на годината, а догодина ще започне производството:
“Голяма част от хората не вярваха, че ние ще купим такава машина. Това вече е факт. Мина фабричните тестове и много успешно ги мина. И сега идва, оказва се, най-тежкият проблем с кадрите. 2017 година да започне производство за всички пет скенера в България, включително и тези, които са на Балканите – Северна Гърция, Македония, Сърбия.”, завърши той.

 

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email